Hlavní obsah

Mečiar: Já jsem Dzurindovi žádné poslance neprodal

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Předseda Lidové strany HZDS Vladimír Mečiar v rozhovoru pro Právo popírá, že by nepřímo podpořil vládní koalici. Opět naznačil, že si kolaice hlasy poslanců kupuje.

Článek

Vládní koalice získala po nedávné patové situaci opět převahu v parlamentu, když se k ní přidali vaši dva poslanci. Tím jste prý nepřímo podpořili Dzurindovu vládu.

Koaliční strany mají 55 hlasů a vytvořily v parlamentu většinu 78 hlasů. To znamená, že 23 hlasů mají nelegitimních. Je velké podezření, že se kupují hlasy, ale přímé důkazy nejsou. Vždyť dva poslanci, kteří od nás odešli, byli ortodoxními členy HZDS. Něco asi není v pořádku, když v pátek večer byli ještě oba v HZDS a v pondělí už v liberální straně, což je ideově neslučitelné. Existují jisté skupiny, které spojují s vládou své hospodářské zájmy. Tyto skupiny se pak snaží zlomit poslance, aby se prodávali jako prostitutky.

Takže vy jste ty dva za Dzurindou rozhodně neposílal?

To je hloupost: to bylo puštěno do médií s cílem dezinformovat veřejnost a vytvořit dojem nějakého tajného spiknutí. Oba naši poslanci odešli z vlastní vůle, ani neměli odvahu podívat se mi do očí. Nechali mi jen vzkaz na vrátnici v centrále strany. My nyní žádáme vrácení jejich mandátů. Poslanec se nemůže vykašlat na ty, kdo ho zvolili. Proti všem, kteří od nás odešli, budeme nyní vystupovat mnohem razantněji. Jsou to lidé, kteří zradili své voliče.

Jak bude opozice postupovat dál v situaci, kdy má koalice opět většinu?

Protože proces destrukce uvnitř vládní koalice je mimořádně silný, je reálný předpoklad, že brzy vyprodukují novou menšinu. Dělání politiky s vyloučením občana, bez snahy o dosažení širší dohody, bez schopnosti komunikovat s opozicí je nepřípustné. Vládní koalice permanentně ztrácí poslance, získává nové poslance z jiných stran, a tak drží vládu u moci. My jako opozice začneme tyto přechody poslanců zkoumat i za pomoci orgánů činných v trestním řízení. Takové jednání podle mne není možné z jiných důvodů než korupčních.

Předseda strany Smer - sociální demokracie Robert Fico Právu řekl, že vyrovnání svého mnohamiliónového dluhu za luxusní vilu Elektra v Trenčianských Teplicích jste oznámil ve velmi nevhodnou chvíli. Neobáváte se, že by i na vás mohlo padnout podezření?

Moje dluhy jsou vyrovnané. Nechápu, proč se pro mne vytvářejí jiná pravidla než pro jiné. Například Robert Fico má problémy s lidmi, kteří stojí v pozadí jeho strany a mají různé prohřešky, především majetkové. Někteří byli v minulosti u nás, a nyní jsou u něj. Ti mají prostě strach, že bych se jich mohl na některé věci zeptat. To jsou naši nejtvrdší nepřátelé a stavějí nás s Ficem proti sobě.

Takže - umíte si po volbách představit spíše spolupráci se stranou Smer, nebo se stranami současné vládní koalice?

Jsme stranou středového typu a můžeme spolupracovat se všemi. Distancujeme se však od vulgárních nacionalistů ze Slovenské národní strany Jána Sloty, kteří do politiky vůbec nepatří, a distancujeme se také od nacionalismu Strany maďarské koalice, která má autonomistické tendence a objevují se zde snahy o revizi výsledků druhé světové války. S ostatním stranami si spolupráci dovedu představit, nadále však přetrvává démonizace jak naší strany, tak mé osoby.

Reklama

Související témata:

Související články

Slovenský parlament nadále blokuje opozice

Slovenská opozice i v úterý zablokovala práci parlamentu tím, že její poslanci se neprezentují a tím dokazují, že vládní koalice nemá po odchodu liberální...

Výběr článků

Načítám