Hlavní obsah

Newyorské metro kvůli hrozbě atentátu posílilo bezpečnost

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK

V newyorském metru byla posílena bezpečnostní opatření. Podle Federálního úřadu vyšetřování (FBI) hrozí podzemní dráze "vážné bezpečnostní riziko". Oznámil to ve čtvrtek starosta města Michael Bloomberg. Policie okamžitě zavedla mimořádná bezpečnostní opatření.

Článek

" FBI nás nedávno informoval o specifické hrozbě týkající se metra," zdůraznil Bloomberg. "Je to poprvé, kdy máme tak přesnou hrozbu." Nesdělil však podrobnosti o, ani které stanice jsou ohroženy. Velitel newyorské policie Ray Kelly pouze dodal, že newyorská policie a FBI skutečně dostaly "informace naznačující, že metro by se v příštích dnech mohlo stát terčem teroristického útoku. I když tato informace nebyla úplně potvrzena, vyvolala značné znepokojení. Byla proto posílena bezpečnost v metru a veřejnost je o hrozbě informována."

Velitel newyorské policie Ray Kelly současně oznámil, že byly posíleny hlídky a vyzval cestující, aby nepoužívali batohy, aktovky, kufry a tašky na kolečkách. Zavazadla pasažérů jsou kontrolována stejně jako dětské kočáry. Podle některých informací by výbušniny mohly být ukryty právě v kočárku. 

Na stanici Union Square bylo dokonce na chvíli zavřeno jedno z nástupišť, kde se nacházelo podezřelé zavazadlo.

Hrozba z Iráku

Podle neověřených zpráv informace o hrozbě přišla z Iráku. Skupina patnácti až dvaceti lidí, kteří již jsou v USA údajně může zaútočit na podzemní dráhu v New Yorku. Zprávy byly získány při zátazích na členy sítě al-Kajdá v Iráku.

Mluvčí ministerstva pro vnitřní bezpečnost Russ Knocke důvěryhodnost zpráv zpochybnil. Podle něj nejsou dost podrobné a podobají se informacím, které lze najít na internetu.

Paniku zmírnilo vyjádření Marka Meshona z newyorské kanceláře FBI, že dostala "povzbuzující zprávy". Podle nich "částečně popírají hrozby".

Atentátníci nejsou v New Yorku

Starosta Bloomberg uvedl, že podle zpravodajských služeb "není žádný důvod věřit", že někdo ze spiklenců "je v tuto chvíli v New Yorku".  Také sdělil, že počítá s tím, že v pátek pojedem metrem: "Nemám žádné problémy s tím, že moje dcery používají metro častěji než já."

Podle Kellyho však stále probíhají policejní akce mimo hranice města.  Zatím však nikdo nebyl zatčen.

Před deseti dny podnikla kvůli nebezpečí atentátů v pařížském metru velkou razii francouzská policie. Strach z útoků na podzemní dráhy vyvolaly červencové atentáty v Londýně.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám