Hlavní obsah

Palestinci odhlasovali pád Kurájovy vlády

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

GAZA

Palestinský parlament odhlasoval v pondělí, že vláda premiéra Ahmada Kuráji má být vyměněna kvůli tomu, že nezvládla násilí na palestinských územích. Prezident Mahmúd Abbás má novou vládu jmenovat do dvou týdnů.

Článek

Nová vláda bude přechodná.Ve funkci bude do konce ledna, kdy vzejde nová vláda z parlamentních voleb, naplánovaných na 25. ledna.

Pro odvolání vlády hlasovali právě potřební 43 poslanci, pět bylo proti a pět se zdrželo hlasování. Parlament má 83 členy. Tento výsledek se nečekal.

Výbor palestinského parlamentu v pondělí doporučil parlamentu hlasovat o důvěře vládě Ahmada Kuráji a propustit velitele bezpečnostních složek. Podle komise nesou tito lidé odpovědnost za chaos a násilí na palestinských územích.

Parlament zřídil zvláštní výbor, který anarchii vyšetřuje. Ve zprávě, kterou  přečetl šéf výboru Hasan Chrajší, se uvádí, že ministru vnitra a národní bezpečnosti Násiru Júsifovi se nedaří plnit povinnosti. Kromě hlasování o důvěře vládě výbor doporučoval odvolat nejen "nekompetentní velitele bezpečnostních složek, ale také jejich zástupce".

Radikály se nedaří zvládat

Palestinská samospráva sice slíbila, že zasáhne proti radikálním skupinám, avšak zatím se jí to nedaří. Při nedělním ozbrojeném střetu mezi policií a radikály z hnutí Hamás přišli v Gaze o život tři lidé, včetně policejního důstojníka. Policisté napadení granátomety a automatickými puškami prý neměli dost munice k obraně.

Skupina dvaceti policistů v pondělí vnikla do parlamentní budovy v Gaze a protestovala proti špatným pracovním podmínkám: "Včera nám chyběly náboje. Neměli jsem se čím bránit. Máme-li ubránit své stanice, dejte nám aspoň náboje. Velitel nám zahynul před očima."

Reklama

Související články

Palestinci ukončí ostřelování Izraele

Palestinské militantní organizace v úterý prohlásily, že ukončí ostřelování Izraele z pásma Gazy. Izrael pokračoval v akcích proti Palestincům, kteří přes...

Výběr článků

Načítám