Hlavní obsah

V Tatrách zachránili dva Čechy

Právo, Novinky, ČTK, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VYSOKÉ TATRY

Dvěma českých horolezcům, kteří noc na pátek strávili na vrcholu Čierného štítu, pomohla Horská záchranná služba ve Vysokých Tatrách. K otci se synem dorazila ve 13:30. Právu to potvrdil náčelník horské služby Martin Kulanga.

Článek

Nejprve jim záchranáři dali napít teplého čaje, protože byli velmi prochladlí, a pak zahájili sestup do údolí.

O pomoc byla požádána také letecká záchranná služba. Vrtulník z popradského letiště však kvůli špatnému počasí nemohl vzlétnout. "Byli jsme v pohotovosti, ale zásah vrtulníku byl kvůli počasí nemožný," dodal Pavel Svetoň z Letecké záchranné služby.

Proto jim vyšli záhranáři na pomoc pěšky. Po poledni náčelník Horské služby Jozef Janiga Právu potvrdil, že skupina záchranářů se k horolezcům přiblížila na 300 metrů.

Muže zastihla změna počasí

Pětapadesátiletý muž se svým čtyřiadvacetiletým synem podle záchranářů nejsou zraněni. Jsou však vážně podchlazeni, protože v noci se v Tatrách prudce ochladilo, fouká silný vítr a začal padat sníh. Právě špatné počasí jim zabránilo v návratu a donutilo je zůstat na místě.

Informaci o neštěstí českých horolezců dostali záchranáři od manželky staršího z horolezců, která zůstala na horské chatě. Poslali jí textovou zprávu. Manžel v SMS napsal, že spolu se synem se dostal do "nějakých problémů". Žena upozornila Horskou záchrannou službu a Leteckou záchrannou službu v Popradu.

Záchranáři se okamžitě kontaktovali s postiženými a vyrazili na místo. Udržují s muži kontakt pomocí mobilního telefonu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám