Hlavní obsah

Zemřel pronásledovatel nacistů Simon Wiesenthal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VÍDEŇ

Neúnavný pronásledovatel nacistických zločinců a bojovník proti antisemitismu Simon Wiesenthal zemřel v úterý ve věku 96 let. Podle dnešního sdělení zakladatele Střediska Simona Wiesenthala v Los Angeles Marvina Hiera zemřel Wiesenthal ve spánku v rakouské metropoli Vídni.

Článek

"Myslím, že na něj bude svět vzpomínat jako na svědomí holocaustu. Svým způsobem se stal stálým zástupcem obětí holocaustu a svůj život zasvětil tomu, aby pachatelé tohoto největšího zločinu byli pohnáni k odpovědnosti," prohlásil Hier.

Rodák z Haliče Simon Wiesenthal, který vystudoval v Praze architekturu, byl nejznámějším lovcem nacistických zločinců, pomohl jich dopadnout a postavit před soud přes 1100. Jedním z jeho největších úspěchů bylo dopadení Adolfa Eichmanna, který uprchl do Argentiny. V roce 1961 stanul tento nacista v Izraeli před soudem a byl popraven.

Po tomto úspěchu Wiesenthal otevřel ve Vídni Židovské dokumentační centrum, které se zaměřovalo na hledání nacistických zločinců a bránilo glorifikaci nacistů i snaze očistit je. Ukazoval, jak obrovský rozsah měl holocaust. Jak sám říkal: "Chci, aby lidé věděli, že nacisté nemohli zabít milióny lidí a zůstat nepotrestáni. Uvědomil jsem si, že nemůže být svobody bez spravedlnosti."

Wiesenthal přežil holocaust, přišel však o rodinu

Wiesenthal sám prošel několika koncentračními tábory a za války ztratil 89 svých příbuzných. Přispěl i k dopadení devíti z 16 příslušníků SS, kteří stanuli v roce 1967 před soudem ve Stuttgartu. Naopak neuspěl ve snaze dopadnout osvětimského lékaře Josefa Mengeleho.

A proč se po válce věnoval pátrání po nacistech? Jednomu spoluvězni z Mauthausenu vyprávěl, že kdyby se v posmrtném životě sešel s šesti milióny umučených Židů, nerad by jim na otázku, co pro ně udělal, odpověděl, že vydělával peníze nebo se jen tak povaloval po kavárnách.

Několikrát také zdůraznil, že "v dějinách lidstva není větších zločinců, než byla dvě monstra našeho století - Hitler a Stalin".

Wiesenthal proti vepřínu v Letech

Pronásledováním nacistů strávil více než 50 let a postupně se stále více zaměřoval i na boj proti antisemitismu, rasismu a neonacismu. Ve veřejném prohlášení například požadoval odstranění velkovýkrmny prasat v Letech u Písku, která stojí na místě bývalého koncentračního tábora pro Romy.

Diskuze
Diskuze byla zrušena z důvodu velkého počtu vulgárních a rasistických příspěvků.

Reklama

Související články

Nejvíce exnacistů prý žije v Rakousku

Nejvíce nově objevených exnacistů, kteří nikdy nebyli za své válečné zločiny potrestáni, žije v Rakousku. Uvedlo to ve své každoroční zprávě ve středu...

Výběr článků

Načítám