Hlavní obsah

Schröder je jako VW, Merkelová jako Porsche

Právo, Jan Kovařík (Berlín)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BERLÍN

Pětadvacetiletý Michael a třiadvacetiletá Ulrike přijeli k volebním urnám v jednom berlínském okrsku na kolečkových bruslích a ve skvělé náladě. "Volila jsem Angelu, protože chci změnu, chci, aby se věci pohnuly z místa," vysvětluje plavovlasá Ulrike se sluchátky MP3 přehrávače na uších.

Článek

"Bylo to těžké dilema. Schrödera uznávám. Je to sympaťák a umí se rvát za svou pravdu. Udělal své, ale šanci by měli dostat jiní. Pokud jde o změny, Schröder -to je něco jako VW Brouk. A Merkelová? Věřím, že bude jako Porsche. A já volil Porsche," směje se Michael.

"Jsou to velice důležité volby. Určují, kudy bude Německo dál," upozorňuje Michael. Ulrike se přidává se slovy. " Německo -a poprvé v dějinách kancléřka? A proč ne?".

Jednadvacetiletá studentka Heike přiznala, že její hlas dostala Levicová strana, a že je to tak dobře. "Raději bych byla za vítězství SPD se Zelenými, ale obávám se, že to vyhraje Merkelová," zhodnotila celkovou situaci.

Petr a Erika, oba kolem 45 let, a samostatně výděleční, hlasovali rovněž pro levici. Podle Petra výtvarní umělci vždycky volí levicově, i když bulvární Bild přinesl v sobotu hlavně hlasy umělců, kteří podpořili pravici.

Účast voličů v tomto okrsku činila před třetí odpoledne více než 55 procent, a jak mi řekl člen volební komise, čekali, že to bude nakonec přes 80 procent.

Důchodkyni Vitu přemluvil syn, aby šla s ním k urnám. "Vůbec jsem totiž volit nechtěla, protože Schröder i Merkelová na penzisty zapomněli. Před třemi lety jsem volila SPD. Ale teď jsem dala hlas jiné straně," přiznává při odchodu z budovy základní školy na Wilhelmstrasse, kde byly volební místnosti hned pro dva volební okrsky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám