Hlavní obsah

Sociálně slabí Slováci dostanou přidáno na benzín

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Slovenská vláda se rozhodla řešit vysoké ceny benzínu kompenzačními dávkami pro sociálně slabší občany. Jak ve čtvrtek oznámil ministr práce a sociálních věcí Ľudovít Kaník, například příspěvek na provoz automobilu pro zdravotně postižené občany by se měl od listopadu zvýšit ze 700 na 900 korun měsíčně. Tento příspěvek pobírá přes 50 tisíc občanů.

Článek

Příspěvek na bydlení, který je součástí dávek v hmotní nouzi, se zvýší o 230 korun měsíčně. "Jednotlivec tak dostane měsíčně 1360 korun a rodina 2150 korun," uvedl Kaník. Očekávají se další kompenzace pro sociálně slabší rodiny.  

Ministr financí Ivan Mikloš nadále odmítá možnost snižování spotřební daně. "Tento krok by negarantoval snížení ceny pohonných hmot. Kompenzační dávky jsou lepším řešením, protože jsou adresné," uvedl Mikloš. Ministr uvedl jako příklad Maďarsko, kde snížení spotřební daně výraznější zlevnění pohonných hmot nepřineslo.

"V Česku nedávno výrazně snížili daň z přidané hodnoty na restaurační služby, ale ke snížení ceny těchto služeb nedošlo," argumentoval Mikloš. Podle ministra by snížení spotřební daně z pohonných hmot na minimální úroveň Evropské unie také znamenalo výpadek ve státním rozpočtu 4 až 4,5 miliardy korun Sk.

Výzvy v deníku

Sdružení dopravců Slovenské republiky ČESMAD vyzvalo vládu, aby od prvního října 2005 snížila spotřební daň z pohonných hmot o 2,50 korun na litr.

Jak upozornil generální tajemník ČESMAD Roman Kment, pokud tak vláda neučiní, dopravci promítnou zvýšení ceny pohonných látek do svých cen. Podle nich by snížení spotřební daně umožnilo dopravcům vrátit se ke slovenským pumpám, protože v dnešní situaci tankují raději v zahraničí.

Pro snížení spotřební daně na benzín bojuje i nejčtenější slovenský deník Nový čas, a to celostránkovými výzvami ministru Miklošovi. "Vyzýváme vás, vážený vicepremiére, ministře financí a dočasný ministře hospodářství, abyste přistoupil ke snížení spotřební daně. Chápeme, že to není vaším oblíbeným tématem, vždyť se většinou vozíte na vládním bavoráku, ale pro nás, vaše voliče, se cena benzínu stala problémem. Prosaďte snížení daně, abychom mohli normálně žít," uvádí se ve výzvě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám