Hlavní obsah

Maročan byl ve spojitosti s 11. zářím odsouzen k 7 letům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HAMBURK

K sedmi letům vězení odsoudil v pátek hamburský soud Muníra Mutasádika, který byl obžalován z podílu na přípravě teroristických útoků v USA z 11. září 2001. Soudci Maročana shledali vinným z členství v teroristické organizaci. Zatím ale není jasné, jak se vypořádali s obžalobou z napomáhání teroristům, kteří před čtyřmi roky zaútočili proti New Yorku a Washingtonu.

Článek

Obžaloba předem oznámila, že proti případnému odsuzujícímu výroku se odvolá. Mutasádikův obhájce namítá, že se jeho klientovi nedostalo spravedlivého soudu, protože mu byla odepřena přímá konfrontace se svědkem, který je nyní ve vazbě v USA a je považován za jednu z klíčových osob podezřelých z podílu na útocích.

Mutasádik byl odsouzen již počátkem roku 2003 k patnácti letům za spoluúčast na atentátech a za sdružování v teroristické organizaci. Německý nejvyšší soud v Karlsruhe však verdikt v březnu 2004 v odvolacím řízení zrušil a nařídil opakování procesu. Nejvyšší soud odůvodnil svůj verdikt tím, že porota v Hamburku při důkazním líčení nevzala v úvahu všechny zásadní okolnosti případu.

Na srpnové zahájení opakovaného procesu čekal Mutasádik na svobodě. V dubnu 2004 byl totiž propuštěn z vazby, kde byl od svého zatčení 28. listopadu 2001.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám