Hlavní obsah

Osm let pro izraelského vojáka za zabití Brita v Gaze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TEL AVIV

Bývalý izraelský voják Váhid Tajsir půjde za zabití britského mírového aktivisty Toma Hurndalla (22) na osm let do vězení. Rozhodl tak ve čtvrtek vojenský soud v Tel Avivu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie

Článek

Incident, při kterém byl Hurndall zraněn, se odehrál při protiizraelské demonstraci v roce 2003 v pásmu Gazy, konkrétně v Rafáhu na izraelsko-egyptských hranicích.

Tajsir britského studenta postřelil do hlavy. Zraněný o devět měsíců později, tj. v lednu 2004, zemřel v nemocnici, aniž by se probral z kómatu.

Nyní již sesazený seržant se bránil tím, že nechtěl Britovi ublížit; chtěl mu podle svých slov jen udělit "lekci" za to, že vkročil do zakázané zóny.

Vynesený rozsudek je nejtvrdší v posledních letech v řadách izraelské armády od zahájení palestinské intifády. Tajsirovi hrozilo až 20 let.

Izrael původně jakoukoli vinu v případu odmítal, ale pod tlakem Hurndallovy rodiny a britské vlády nařídil vyšetřování případu.

Mladík pracoval v Gaze pro palestinskou organizaci Mezinárodní hnutí solidarity. V době útoku odváděl do bezpečí palestinské děti. V Británii studoval žurnalistiku a fotografii na Metropolitní univerzitě v Manchesteru.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám