Hlavní obsah

Izraelský voják uznán vinným ze zabití britského studenta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JERUZALÉM/LONDÝN

Bývalý izraelský voják byl v pondělí vojenským soudem v Aškalonu uznán vinným za zabití britského studenta Toma Hurndalla. Dvaadvacetiletý mladík byl zastřelen v pásmu Gazy v roce 2003. Soud incident označil za neúmyslné zabití. Výše trestu udělená ex-seržantovi Váhidu Tajsirovi není zatím známa.

Článek

Hurndall pracoval jako fotograf v pásmu Gazy. Zastřelen byl v dubnu 2003 u Rafáhu. Právě pomáhal palestinským dětem dostat se z dostřelu izraelských tanků. Střela jej zasáhla do hlavy.

Zraněný upadl do komatu. Zemřel v lednu 2004 v britské nemocnici.

Úřady rodinu nepustily do Izraele

Proces trvá už rok. Tomova matka Jocelyn má k jeho vedení velké výhrady  "Doufáme, že soudce zmíní ledabylé vyšetřování případu."

Tomův otec Anthony a jeho bratr Billy nebyli vpuštěni do Izraele, kde si chtěli vyslechnout rozsudek. Izraelské ministerstvo zahraničí to zdůvodnilo tím, že jsou ve spojení s mezinárodním propalestinským hnutím solidarity ISM.

Izrael původně jakoukoli vinu v případu odmítal, ale pod tlakem Hurndallovy rodiny a britské vlády nařídil vyšetřit případ.

Vyšetřování prokázalo, že Hurndall byl zasažen ostřelovačem, který pálil ze strážní věže. Podle svědků se snažil doprovodit palestinské děti do bezpečí, aby je nezasáhla palba. Přitom byl střelen do hlavy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám