Hlavní obsah

Čech těžce zraněn při bitvě u Hollabrunnu

Právo, řík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VÍDEŇ

Osmadvacetiletý Čech byl v neděli těžce zraněn při tzv. napoleonské bitvě z roku 1805 v Suttenbrunnu poblíž rakouského Hollabrunnu, nedaleko českých hranic. Oznámil to v pondělí rakouský rozhlas.

Článek

 Při opakování bitevních scén došlo k neštěstí, když v jednom historickém kanónu samovolně a předčasně explodovala nálož v hlavni a těžce zranila na pravé ruce mladého Čecha, účastníka bitvy.

Podle expertů k výbuchu došlo zřejmě proto, že v dělové hlavni zůstal ještě žár po předcházející střele a ten vznítil nálož.

Přítomní lékaři ošetřili zraněného na místě a poté byl vrtulníkem převezen do nemocnice , kde byl operován. Podle zdravotníků má zlomené záprstní kosti a těžce poškozené některé šlachy. Podle ORF je po zákroku jeho stav uspokojivý. Po neštěstí byla kvůli příletu vrtulníku bitva přerušena, ale na přání zraněného historické představení pro asi tři tisíce diváků pokračovalo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám