Hlavní obsah

Ministryně zahraničí USA jednala v Izraeli o stažení z Gazy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JERUZALÉM/BEJRÚT

Americká ministryně zahraničí Condoleezza Riceová v rámci své návštěvy Blízkého východu v pátek nečekaně navštívila libanonský Bejrút. Ráno při jednání s izraelským premiérem Arielem Šaronem v Jeruzalému vyjádřila podporu USA jeho plánu na vyklizení židovských osad v pásmu Gazy. Vyjádřila zájem USA, aby stažení proběhlo v klidu.

Článek

"My, Američané se chceme ujistit, že se stahování z osad uskuteční v klidu a bez zádrhelů. Chceme dokázat (britskému premiérovi) Tonymu Blairovi, který v současnosti předsedá Evropské unii, že USA mají skutečný zájem na zrušení židovských osad na palestinském území," řekla ministryně.

Jejím cílem je při rozhovorech s představiteli Palestinců a Izraele upevnit koordinaci obou stran při stahování naplánovaném na polovinu srpna. Hovořit míní také "o potřebám čelit snahám teroristů zničit tento okamžik naděje pro lid palestinských území a Izraele. Vždy existují ti, kdož budou zkoušet zničit naději."

Cesta šéfky americké diplomacie na Blízký východ byla narychlo zorganizována poté, co mezi Palestinci a Izraelci opět minulý týden propukly násilnosti. Před příletem Riceové izraelský vicepremiér Ehud Olmert zopakoval zprávu z tohoto týdne, že vyklizení osad by se mohlo uskutečnit dříve než v oznámeném termínu. Obává se prudkých protestů židovských osadníků. Ti se pokoušeli tento týden uspořádat protestní pochod do pásma Gazy, ale armáda jej zablokovala. Ve středu od záměru upustili.

Náhlá návštěva Libanonu

Program americké ministryně v Izraeli v pátek nečekaně přerušen její překvapivou návštěvou Libanonu. V Bejrútu se v poledne sešla se synem nedávno zavražděného bývalého premiéra Rafíka Harírího Saadem  který má šanci usednout do křesla předsedy vlády. Má se sejít i s libanonským prosyrsky orientovaným prezidentem Emilem Lahúdem a s představiteli nové libanonské vlády.

"Je to příležitost poprvé poblahopřát libanonskému lidu k jeho neuvěřitelné touze po demokracii." 

Na společné tiskové konferenci s premiérem Fuádem Siniurou vyzvala Riceová Libanon k odzbrojení radikální šíitské skupiny Hizballáh, jejíž člen sedí v nové libanonské vládě. "V demokracii může existovat jen jedna ozbrojená složka," řekla Riceová. Spojené státy již dříve oznámily, že s ministrem za Hizballáh jednat nebudou, což jim ale nezabrání v jednání s vládou jako celkem.

Jednání s Palestinci

Riceová má v sobotu jednat se šéfem palestinské samosprávy Mahmúdem Abbásem. Podle izraelského ministra zahraničí Sylvana Šaloma jde o důležitou schůzku, protože "ministryně se má pokusit Abbáse přesvědčit, aby rozhodněji postupoval proti radikálním organizacím jako Hamás nebo Islámský džihád".

Jejich teroristická činnost nerespektující Abbásova prohlášení totiž podle Šaloma "ohrožuje stažení z izraelských osad" jako takové.

Reklama

Související články

Sebevrah v izraelské Netanji zabil tři lidi

Nejméně tři lidé byli zabiti a tři desítky dalších zraněny při úterním sebevražedném atentátu v obchodním středisku izraelského města Netanja. K útoku...

Výběr článků

Načítám