Hlavní obsah

Izraelský nálet zabil tři příslušníky Hamásu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

GAZA

Při střetu palestinských policistů, kteří zasahovali proti radikálům z Hamásu odpalujícím ve čtvrtek rakety na Izrael, zemřeli dva Palestinci a 16 jich bylo zraněno. Předtím jedna raketa radikálů zabila izraelskou ženu. Izrael v odvetu podnikl několik leteckých útoků. V pátek odpoledne zabil tři příslušníky Hamásu.

Článek

Při leteckém útoku Izraele bylo v pátek odpoledne zasaženo auto u Salfitu na západním břehu Jordánu. Zemřeli v něm tři příslušníci militantního hnutí Hamás.

Krátce poté explodovalo v Gaze auto Hamásu přepravující zřejmě výbušniny. Izrael popřel, že by výbuch způsobil jeho útok. Místní zdroje informovaly, že šlo o "nehodu". Tak se označují předčasné exploze bomb.

Izraelské vrtulníky provedly už v noci na pátek odvetný útok v pásmu Gazy, kde odpálily čtyři rakety. Jde o největší akci po pěti měsících relativního klidu, který skončil tento týden útokem sebevražedného atentátníka v izraelském městě Netanja.

Jedna izraelská raketa v noci zničila kulturní středisko, kde se scházeli příslušníci palestinského radikálního Hamás na severu města Gaza. Druhá dopadla o minutu později na hřbitov v uprchlickém táboře Chán Júnis, odkud údajně palestinští radikálové odpalují rakety na nedalekou židovskou osadu. Třetí raketa skončila v moři u uprchlického tábora Dajr Baláh, do jehož blízkosti podle svědků dopadla i čtvrtá střela.

Žádné zprávy o obětech nejsou známy. Izraelská armáda informovala, že zaútočila na muniční sklad Hamásu v táboře Chán Júnis.

Střety mezi Palestinci

Střety mezi příslušníky Hamásu a palestinskými policisty začaly ve čtvrtek večer, když se policisté snažili zabránit ostřelování izraelského území a židovských osad raketami.

Palestinští policisté stříleli na vozidlo s radikály a pět jich postřelili. Zapálili také dva džípy. Poškozena byla i obrněná vozidla policie. Přes noc se bojovalo ve městě Gaza ve čtvrti Saitun, která je obývána radikály z Hamásu. Střety pokračovaly celý pátek.

Mluvčí Hamásu al-Masri označil policejní akci za "nepřijatelnou" a dodal, že "nebudou potichu".

Raketové útoky Palestinců

Ráno Palestinci obnovili raketové útoky na Izrael. Šest raket dopadlo do blízkosti izraelského Sderotu, ale nikoho nezasáhly.

Ve čtvrtek jedna raketa  zabila dvacetiletou dívku na farmě, další zasáhly jinou farmu, izraelskou základnu a židovskou osadu v pásmu Gazy, což bylo důvodem zásahu policistů. Šlo o první ostřelování Izraele po pěti měsících.

Eskalaci napětí zahájil sebevražedný atentátník

Pětiměsíční příměří skončilo v úterý, kdy se odpálil sebevražedný útočník z Islámského džihádu v nákupním středisku v Netanje a zabil pět lidí. Druhý den Izraelská armáda obsadila město Tulkarm na západním břehu Jordánu a provedla nájezd do Nábulusu. Izraelské ozbrojené síly zatkly v Tulkarmu pět podezřelých.

V Nábulusu na západním břehu Jordánu zabili ve čtvrtek příslušníci izraelských ozbrojených sil člena Brigád mučeníků od al-Aksá, který se pokusil uprchnout z obklíčeného domu, kde se opevnili fundamentalisté. Další muž byl zatčen.

Reklama

Související témata:

Související články

Sebevrah v izraelské Netanji zabil tři lidi

Nejméně tři lidé byli zabiti a tři desítky dalších zraněny při úterním sebevražedném atentátu v obchodním středisku izraelského města Netanja. K útoku...

Výběr článků

Načítám