Hlavní obsah

Izrael uzavřel pásmo Gazy, kde unesli dva cizince

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JERUZALÉM/GAZA

Na severu pásma Gazy byli uneseni dva cizinci. Podle televize Al-Arabíja jsou to Brit a Rakušan. Mluvčí britského konzulátu v Jeruzalému únos Brita potvrdil agentuře AFP. Izraelská armáda ve středu uzavřela pásmo Gazy pro Izraelce, kteří nebydlí v tamních osadách.

Článek

Podle palestinského ministerstva vnitra oba cizince unesli členové jedné rodiny v uprchlickém táboře Búrajdž v centru pásma. "Netýká se to politického konfliktu, je to rodinná záležitost," sdělil mluvčí.

Pachatelé se prý pokoušejí zajetím cizinců přimět palestinskou samosprávu k propuštění sedmi příbuzných, zatčených kvůli podezření z podílu na vraždě. Ministr vnitra Násir Júsif dal policii pokyn, aby záležitost co nejdříve vyřešila.

Brit údajně na palestinských autonomních územích pracoval na projektu čističek vody. "Spolupracujeme s palestinskou samosprávou, personál konzulátu je v pásmu Gazy," řekl mluvčí britského konzulátu.

Izraelci uzavřeli pásmo Gazy

Izraelská armáda ve středu uzavřela pásmo Gazy pro Izraelce, kteří nebydlí v tamních osadách. Je to dočasné opatření, které má zabránit pravicovým radikálům protestovat proti plánované evakuaci židovských osad z pásma Gazy. Izraelská armáda současně  obsadila město Tulkarm na západním břehu Jordánu.

Radikální židovská organizace Ješa plánuje v Gaze třídenní demonstrace, jichž se mělo od pondělka účastnit několik desítek tisíc Izraelců.

Stažení asi 8500 osadníků má začít v srpnu a premiér Ariel Šaron už podepsal příkaz uzavřít všech 21 vesnic pro osoby, které v nich nebydlí. Radikálové se údajně chtěli do osad nastěhovat a stát po boku jejich obyvatel proti vojákům, kteří budou k evakuaci nasazeni.

Oblast má být podle izraelského rozhlasu uzavřena až do evakuace, i když ministr obrany Šaul Mofaz je proti dlouhodobému uzavření pásma, protože to ochromí každodenní život Izraelců.

Izrael obsadil Tulkarm

Izraelská armáda současně  obsadila město Tulkarm na západním břehu Jordánu poté, co tam v úterý sebevražedný atentátník zabil tři Izraelce a dalších třicet v nákupním středisku. K útoku se přihlásil Islámský džihád. Město přešlo v březnu pod palestinskou samosprávu. Izraelské ozbrojené síly zatkly v Tulkarmu pět podezřelých.

Při obsazení Tulkarmu zahynul palestinský policista. Příčiny jeho smrti nejsou známy, uvedeno ani nebylo, kdo zahájil palbu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám