Hlavní obsah

Tajfun zabil na Tchaj-wanu a v Číně 15 lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ŠANGHAJ/ CARBONERA

Více než milión lidí musel opustit domovy na jihovýchodním pobřeží Číny kvůli tajfunu Chaj-tchang postupujícího z Tchaj-wanu. Živel si zatím vyžádal 15 obětí, další osoby se pohřešují. Severovýchod Mexika pro změnu zasáhl tropický hurikán Emily, jehož síla vzrostla ze druhého na třetí stupeň. Silný vítr dosahuje rychlosti až 205 kilometrů za hodinu.

Článek

Na vzdáleném jihu Tchaj-wanu zůstává odříznuto od světa 3000 turistů. Rozbouřená řeka tam strhla most. Úřady se chystají evakuovat postižené letecky. Do bezpečí byla naopak přepravena posádka nákladní lodě, která se potopila na rozbouřeném moři nedaleko tchajwanského města Kao-siung. Vlny ovšem vzápětí překotily i záchranné plavidlo, jeden námořník utonul a další je nezvěstný.

Škody v zemědělském sektoru se odhadují na 81,4 mil. USD (asi 1,8 mld. Kč). Chaj-tchang dnes cestou z čínských pobřežních provincií Fu- ťien a Če-ťiang do vnitrozemí ubral na síle a změnil se v tropickou bouři s vichrem dosahujícím 65 kilometrů v hodině.

Hurikán Emily nabral na síle

Mexické pobřeží zasáhl hurikán Emily. Ve státě Tamaulipas vyhlásily úřady nejvyšší stupeň pohotovosti. Z rybářských vesnic v tomto státě bylo v úterý evakuováno do přechodných přístřeší kolem 18 tisíc lidí. Emily nyní přechází do amerického Texasu. Jeho síla vzrostal na stupeň tři, tj. je schopen ničit menší stavení a automobily, vyvracet stromy. Silný vítr doprovázejí vydatné deště.

Hurikán Emily se prodral na mexickou pevninu poprvé v pondělí, a sice v oblasti mexického poloostrova Yucatán. Nejznámějšímu letovisku Cancún se v poslední chvíli těsně vyhnul, napáchal ale značné škody v méně známých letoviscích. Guvernér státu Qintana Roo, v němž Cancún leží, zveřejnil odhad škod způsobených Emily ve výši nejméně 22 miliónů eur (660 miliónů Kč).

Reklama

Související témata:

Související články

Sílící hurikán Emily míří na Jamajku

Jamajka se v pátek připravovala na příchod hurikánu Emily, který na Grenadě zabil jednoho člověka. Sílící bouře, která je už v čtvrté kategorii hurikánové...

Hurikán Emily zesílil, řítí se do Mexika

Do Mexika by v neděli večer tamního času (v noci na pondělí SELČ) měl dorazit hurikán Emily. Bouře o rychlosti až 250 kilometrů v hodině nyní podle meteorologů...

Výběr článků

Načítám