Hlavní obsah

Bush pootevřel Indii jaderné dveře

Právo, bt, pur

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Americký prezident George W. Bush bude prosazovat změnu dosavadní americké politiky, aby pomohl Indii budovat jaderný program, který jí umožní řešit problémy s nedostatkem elektřiny.

Článek

Přislíbil to v pondělí při jednání s indickým premiérem Manmóhanem Singhem v Oválné pracovně během okázale pojatého dne, jenž měl vyjádřit podporu pevným novým vazbám mezi Spojenými státy a Indií - sílící ekonomickou a vojenskou mocností. Singha čekala večer v Bílém domě i státní hostina, v pořadí teprve pátá, jakou Bush za čtyři a půl roku úřadování pro nějakého zahraničního vůdce uspořádal.

"Čistší zdroje energie, včetně jaderných, jsou životně důležité pro ekonomiky našich zemí," zdůraznil Bush. Spolupráce se má vztahovat i na kosmonautiku a nejmodernější technologie.

Washington dosud budování jaderných technologií Indie omezoval. Zčásti kvůli neohlášeným jaderným zkouškám, které Indie provedla v roce 1998, zčásti pro její neochotu připojit se ke Smlouvě o nešíření jaderných zbraní.

Singh však podle CNN nezískal vše, co si na seznam svých přání zařadil. Ačkoli novinářům řekl, že s "veškerou přesvědčivostí" objasnil zájem Indie o získání místa stálého člena Rady bezpečnosti OSN, Bush mu řekl, že USA zatím takový krok nebudou podporovat.

USA však počítají i s letitým jaderným rivalem Indie, Pákistánem, a to v boji proti teroru. Přední pákistánský publicista Ahmad Rašíd však v listu International Herald Tribune rozvinul tezi, že dopadení Usámy bin Ládina a dalších teroristických es není v zájmu Islámábádu. Jakmile by prý byli v Pákistánu chyceni, země by pro USA ztratila atraktivitu a zájmy Washingtonu by se opět vychýlily v její neprospěch.

Foto popis| Indický premiér Manmóhan Singh a George W. Bush si připíjejí před začátkem pondělního banketu v Bílém domě.

Reklama

Výběr článků

Načítám