Hlavní obsah

Britští muslimští činitelé vydali fatwu proti atentátům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Více jak 500 muslimských činitelů a znalců koránu žijících ve Velké Británii vydalo fatwu (náboženský výrok), v němž odsuzují zabíjení nevinných při atentátech a sebevražedné útoky prohlašují za "přísně zakázané" z hlediska islámu. Oznámila to stanice BBC.

Článek

Na 50 zástupců Britského muslimského fóra, které sdružuje všechny věřící tohoto náboženství v zemi, pak fatwu zveřejnilo před parlamentem. V dokumentu muslimští náboženští činitelé vyjadřují soustrast rodinám a blízkým 56 obětí atentátů v Londýně ze 7. července a stovkám zraněných přejí rychlé uzdravení. Text dále zdůrazňuje, že islám zapovídá násilí a zabíjení nevinných a přísně zakazuje sebevražedné atentáty.

"Každý, kdo zabije člověka, jako by zabil všechny lidi. Každý, kdo zachrání lidský život, jako by zachránil všechny lidi," citoval z koránu generální tajemník fóra Gul Mohammad. "Postoj islámu je jasný a nedvojsmyslný: Kdo nevykazuje respekt k životu lidí, je jejich nepřítelem," dodal.

Fatwa bude v řádově 300 britských mešitách, které jsou napojeny na fórum, čtena veřejně v pátek 22. července. Zástupci britské muslimské komunity, která má asi 1,6 milionu členů, se mají dnes sejít s premiérem Tonym Blairem, aby mu vyjádřili podporu v boji proti islámskému extremismu.

Reklama

Výběr článků

Načítám