Hlavní obsah

Americký senátor chce zavřít tábor na Guantánamu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Americký demokratický senátor Joe Biden, který je druhým nejvlivnějším mužem v senátním zahraničním výboru, vyzval v neděli vládu prezidenta George Bushe k uzavření zajateckého tábora na Guantánamu. Jeho další udržování podle Bidena představuje nebezpečí pro Američany, vystavuje je hrozbě terorismu, místo aby je před ní chránilo.

Článek

"Myslím, že bychom měli tábor na Guantánamu uzavřít a ty vězně, u nichž je důvod je zadržovat,  přemístit. Ostatní nechat jít ," řekl senátor za stát Delaware v televizi ABC. Nezávislá komise by měla v USA prozkoumat, která věznice by byla vhodná pro držení těchto lidí.

Vystoupení senátora přišlo poté, co v neděli ředitel americké odbočky Amnesty International William Schulz  popsala zadržovací centrum na Guantánamu jako novodobý gulag a obvinil Spojené státy ze zvýšeného porušování lidských práv ve světě, což se uvádělo už v nedávné zprávě organizace.

Pro televizi Fox News uvedl: Spojené státy udržují po celém světě souostroví věznic, mnohé z nich jsou tajné, ve kterých lidé doslova mizí, jsou drženi mimo bez přístupu k právníkům, právnímu systému a své rodině. A v některých případech jsou zneužívání, týráni, mučeni a dokonce vražděni."

Velký odpor v celém muslimském  světě vyvolal před pár týdny článek časopisu Newsweek, že američtí dozorci hanobili na základně korán. V Afghánistánu se dokonce na protest proti zneuctění posvátné knihy demonstrovalo. Duchovní hrozili džihádem. Američané se snažili tvrzení v článku bagatelizovat. Případy poškození koránu na Guantánamu prezidentův mluvčí označil za izolované a nafouknuté novináři.

Newsweek po tlaku Pentagonu zprávu označil za nepodloženou a stornoval ji. Američtí dozorci naopak uvedli , že korán zneuctili sami vězni. V pátek ale Pentagon přiznal, že k ojedinělým případům zneuctění koránu došlo.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám