Hlavní obsah

Kuba vyhostila českého senátora Schwarzenberga

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HAVANA

Kuba ve čtvrtek vyhostila českého senátora Karla Schwarzenberga, který před několika dny přiletěl do Havany na setkání kubánských disidentů. To začalo v pátek za účasti 200 osob nedaleko hlavního města. Vedle Schwarzenberga vyhostila Kuba několik evropských politiků. Schwarzenberg přiletěl zpět do ČR v pátek večer.

Článek

Ze země musel odjet například německého poslance Arnold Vaatz a stejný osud zřejmě čeká skupinu polských novinářů a italského dopisovatele listu Corriere della Sera. Už v úterý Kuba nevpustila na své území polské členy Evropského parlamentu, Boguslawa Sonika a Jaceka Protasiewicze. Hned na letišti je kubánské imigrační úřady poslaly zpět do Evropy.

Svoboda: je to totalitní jednání

České úřady jednání Kuby odsoudily a ministr zahraničí Cyril Svoboda ho označil za totalitní. "Je to proti všem pravidlům demokratického chování. Je to důkaz, že je na Kubě totalitní režim," řekl Svoboda. Podle něj celá věc potvrzuje správnost tvrdého postoje ČR vůči režimu Fidela Castra.

Proti vyhoštění Schwanzenberga z Kuby se ostře ohradil i předseda Senátu Přemysl Sobotka. Na Kubánské velvyslanectví v Praze poslal dopis, ve kterém žádá o vysvětlení postupu kubánských orgánů a ve kterém zároveň postup tamních úředníků odsuzuje.

Sobotka zaslal rovněž dopis na ministerstvo zahraničí Cyrilu Svobodovi, ve kterém ho žádá, aby ve věci vyhoštění českého senátora urychleně začal jednat s kubánskou stranou a o společném postupu rovněž se svými partnery v rámci Evropské unie.

Rychlý transport na letiště

"Policie si pro mě přišla do hotelu, odvezla mě na letiště a posadila mě do letadla. To je postup totalitních států," řekl Schwarzenberg v telefonickém rozhovoru s agenturou Reuters před odletem z Kuby.

"Je neuvěřitelné, že je člověk vypovězen ze země bez toho, aniž by porušil zákon. Byl jsem pozván (na schůzku disidentů) a jel jsem tam. To není nic protizákonného, není to ani proti kubánskému zákonu," prohlásil český senátor a bývalý prezidentský kancléř, který podle agentury přiletěl na Kubu s turistickým vízem.

Uvolnění vztahů s EU

Evropští diplomaté sledují velmi pozorně, zda Kuba umožní toto setkání. Evropská unie musí rozhodnout příští měsíc, zda znovu vyhlásí diplomatické sankce kvůli porušování lidských práv na Kubě, která ignoruje výzvy EU k propuštění 61 vězněných disidentů.

EU odvolala předloňské diplomatické sankce v lednu letošního roku a vyslovila se pro dialog jak s vládou, tak s demokratickou opozicí. [celá zpráva]

Pozastavení sankcí bylo v Bruselu schváleno ministry zahraničí poté, co šéf české diplomacie Cyril Svoboda prosadil některé formulační změny v usnesení, podle něhož se ministři zahraničí k této věci vrátí v červenci.

Loni v říjnu Kuba zakázal vstup na své území třem evropským zákonodárcům, kteří jeli podpořit disidenty, a vrátila je do Evropy. V roce 2001 zadržela kvůli setkání s disidenty českého ministra financí Ivana Pilipa a studentského vůdce Jana Bubeníka. Propuštěni na svobodu byli až poté, co přiznali, že nechtěně porušili kubánské zákony.

Reklama

Související články

Kuba oznámila plné obnovení styků s EU

Kubánská vláda v pondělí oznámila obnovení vztahů se zastoupením Evropské unie v Havaně a se skupinou členských zemí EU, s nimiž měla zmrazené kontakty....

Výběr článků

Načítám