Hlavní obsah

Babiš navrhl von der Leyenové, aby Jourová pokračovala jako eurokomisařka

– Brusel

Premiér Andrej Babiš v pondělí v Bruselu navrhl budoucí šéfce Evropské komise Ursule von der Leyenové, aby Věra Jourová pokračovala jako eurokomisařka i v dalším období. Díky svým zkušenostem by česká politička mohla získat zajímavější portfolio než dosud a věnovat se například obchodu, vnitřnímu trhu či digitální ekonomice, řekl Babiš českým novinářům po jednání v Bruselu.

Foto: Petr Horník, Právo

Eurokomisařka Věra Jourová

Článek

„Argumenty hovoří ve prospěch paní Jourové. Byla úspěšná komisařka, měla těžké portfolio, ne všichni premiéři ji měli rádi,” prohlásil po setkání s von der Leyenovou Babiš. Jourová měla v končícím pětiletém období na starosti spravedlnost, ochranu spotřebitele a rovnost příležitostí mužů a žen a mimo jiné kritizovala Maďarsko či Polsko v souvislosti s vládou práva.

Budoucí šéfka EK se podle Babiše ke jménu Jourové oficiálně nevyjádřila, je třeba počkat, kam zařadí českou kandidátku na svém seznamu postů v nové komisi. Klíčové bude pro Jourovou, jejíž kandidaturu musí ještě oficiálně schválit česká vláda, slyšení v europarlamentu po letních prázdninách.

Foto: Vincent Kessler, Reuters

Ursula von der Leyenová

Jméno druhého uchazeče, o kterém se mluvilo dříve, podle českého premiéra von der Leyenová nepožadovala.

Babiš s von der Leyenovou jednal rovněž o novém víceletém rozpočtu EU, migraci či klimatických závazcích.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám