Hlavní obsah

Žlutých vest se schází čím dál méně

Navzdory vlně veder, jež v posledních dnech sužuje Francii, v sobotu do ulic opět vyšli příznivci hnutí takzvaných žlutých vest, kteří už od loňského listopadu protestují proti vládě a prezidentovi Emmanuelovi Macronovi. Dřívější velikosti ale protesty už několik týdnů nedosahují. V sobotu se podle ministerstva vnitra v celé Francii sešlo jen zhruba 5700 lidí, informovala agentura AFP.

Foto: Jean-paul Pelissier, Reuters

Protest žlutých vest (archivní foto)

Článek

Účast na již třiatřicátém kole protivládních protestů byla nejnižší od první akce žlutých vest ze 17. listopadu loňského roku, které se podle úřadů zúčastnilo přes 280 tisíc lidí. Od poslední dubnové soboty už ale počet protestujících nepřesáhl 20 tisíc a přes 10 tisíc lidí se sešlo naposledy první sobotu v červnu.

Organizátoři protestů pravidelně údaje ministerstva vnitra o účasti na protestech zpochybňují. Podle nich tak například v sobotu proti vládě a prezidentovi protestovalo přes 10 200 lidí po celé zemi.

Nejvíc odpůrců vládních reforem - zhruba 1300 - se tradičně sešlo v hlavním městě Paříži, kolem pěti set žlutých vest protestovalo také v Lille, několik stovek v Rennes a desítky dalších v jiných francouzských městech.

Reklama

Výběr článků

Načítám