Hlavní obsah

Nový jaderný ledoborec má Rusku pomoci dobýt Arktidu

Právo, rei

Rusko v sobotu v petěrburském přístavu spustilo na vodu nový ledoborec na jaderný pohon. Plavidlo pro 75člennou posádku prorazí až třímetrovou vrstvu ledu a má být součástí flotily, s níž Rusové chtějí dominovat Arktidě, kde se díky oteplování otevírají nové příležitosti.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Petrohradu spustili na vodu nový jaderný ledoborec UralVideo: Reuters

 
Článek

Loď dostala jméno Ural a provoz zahájí v roce 2022 po boku modernizovaných plavidel Arktika a Sibir, představených už dříve. Moskva avizuje, že to budou největší a nejsilnější ledoborce na světě. Ruská agentura RT podotkla, že s délkou 170 metrů jsou dlouhé jako atletický ovál a vysoké jako pětipatrové domy.

„Ural je společně s (těmito) sestrami ústřední pro náš strategický projekt otevírání severní mořské cesty celoroční aktivitě,“ prohlásil Alexej Lichačev, šéf státní jaderné agentury Rosatom, jejíž divize bude mít provoz plavidel na starosti.

Rusové plánují hospodářsky využít možnosti splavnosti cest po celý rok, jež nabízí oteplování arktické oblasti, bohaté na ropu a zemní plyn. Prezident Vladimir Putin před časem ohlásil, že Moskva chce mít do roku 2035 k dispozici 13 těžkotonážních ledoborců, z nichž devět mají pohánět jaderné reaktory.

Jak poznamenala agentura Reuters, v oblasti se očekává soutěžení s tradičními rivaly Kanadou, Spojenými státy a Norskem, ale také s „nováčkem“ Čínou.

Reklama

Výběr článků

Načítám