Hlavní obsah

Sedmnáct let hledaného vůdce ETA podezřelého z krvavého atentátu chytli ve Francii

• Aktualizováno

Ve francouzských Alpách byl ve čtvrtek zatčen historický vůdce baskické separatistické organizace ETA José Antonio Urrutikoetxea, známý jako Josu Ternera. Informují o tom španělská média. Na útěku byl roku 2002, zodpovídat se má před soudy mimo jiné z atentátu na kasárna španělské policie v Zaragoze v roce 1987, při němž zemřelo 11 lidí. ETA loni oficiálně zanikla.

Foto: Bob Edme, ČTK/AP

Jose Antonio Urruticoetxea Bengoetxea, známý jako Josu Ternera

Článek

Osmašedesátiletého Terneru, který byl na přelomu tisíciletí necelé tři roky i poslancem baskického regionálního parlamentu, zatkla francouzská a španělská policie ve čtvrtek při společné operaci v městečku Sallanches nedaleko švýcarských a italských hranic. Od ledna 2003 byl Ternera na seznamu hledaných osob Interpolu, uvedl deník La Vanguardia. Hledaný byl i kvůli atentátům ETA v letech 2004 a 2005.

Ternera, který vedl organizaci ETA od roku 1975, byl zatčen ve Francii už v roce 1989, kde byl následující rok odsouzen k 10 letům vězení mimo jiné za zločinné spiknutí a nelegální držení zbraní. V roce 1996 byl vydán do Španělska, kde byl za mřížemi do ledna 2000.

ETA, jejíž půlstoletý separatistický boj si vyžádal přes 800 obětí, oficiálně zanikla loni na jaře. V prohlášení tehdy uvedla, že jako organizace skončila, ale že její bývalí členové budou nadále usilovat o nezávislé, sjednocené a socialistické Baskicko. Už v roce 2011 oznámila ETA, že s konečnou platností zastavila svůj ozbrojený boj za nezávislost Baskicka, a v dubnu 2017 prohlásila, že se vzdá všech svých zbraní.

Reklama

Výběr článků

Načítám