Hlavní obsah

Putin chce nabídnout ruské občanství všem Ukrajincům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

Rusko zvažuje, že ve zjednodušeném řízení nabídne občanství všem obyvatelům Ukrajiny, nejen těm z oblastí pod kontrolou proruských separatistů. Na summitu o projektu nové Hedvábné stezky to v sobotu podle Rádia Svobodná Evropa/Rádia Svoboda (RFE/RL) v Pekingu prohlásil ruský prezident Vladimir Putin.

Foto: Sputnik/Aleksey Nikolskyi, Reuters

Ruský prezident Vladmir Putin v Pekingu.

Článek

Šéf Kremlu tento týden podepsal dekret, který výrazně usnadňuje lidem ze separatistického Donbasu získat občanství Ruské federace. Ukrajina se proti tomu ohradila a stěžovala si Radě bezpečnosti OSN.

„Zvažujeme, že občanství ve zjednodušeném řízení udělíme všem občanům Ukrajiny, nejen obyvatelům Luhanské a Doněcké (lidové) republiky,” řekl novinářům Putin, který zmínil mezinárodně neuznané separatistické republiky ve východoukrajinské Luhanské a Doněcké oblasti.

Putin už dříve podpis výše zmíněného dekretu označil za humanitární akt. Dekret zaručuje, že ruské úřady žádost o občanství vyřídí do tří měsíců. Podmínkou obdržení ruského pasu je slib věrnosti Rusku. Putinovo rozhodnutí odsoudili odstupující ukrajinský prezident Petro Porošenko i nově zvolený prezident Volodymyr Zelenskyj. Ten zároveň vyzval Západ, aby zpřísnil sankce proti Rusku.

Foto: Emilio Morenatti, ČTK/AP

Volodymyr Zelenskyj reaguje na odhady výsledků prvního kola prezidentských voleb.

Zjednodušený režim získání ruského pasu využívají už obyvatelé Podněstří, separatistického moldavského regionu osídleném většinovými Rusy. Stanice RFE/RL poznamenala, že v roce 2002 začalo Rusko vydávat pasy také obyvatelům odtrženeckých gruzínských republik Abcházie a Jižní Osetie, kde má nyní ruské občanství 85 procent populace.

K Zelenskému Putin v sobotu řekl, že by rád znal jeho postoj ke konfliktu na východní Ukrajině a že s ním bude chtít o cestách k ukončení krize diskutovat. Putin tento týden také prohlásil, že pokud bude Zelenskyj plnit minské mírové dohody, Rusko pomůže s normalizací situace na Donbasu.

Reklama

Výběr článků

Načítám