Hlavní obsah

Hodně Čechů bude závidět, píší Němci po slovenských prezidentských volbách

Právo, ČTK, ivi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Po víkendovém vítězství Zuzany Čaputové ve slovenských prezidentských volbách bude hodně Čechů koukat na Slovensko s trochou závisti, je přesvědčen komentátor německé veřejnoprávní televize ARD. Český prezident Miloš Zeman podle něj teď ve srovnání s Čaputovou vypadá ještě o něco starší. Tématu se věnují i další média, která Čaputovou porovnávají s někdejším českým a československým prezidentem Václavem Havlem.

Foto: Petr David Josek, ČTK/AP

Zuzana Čaputová

Článek

„Vražda novináře Kuciaka Slovensko trvale změnila. Budoucí prezidentka Čaputová přichází v pravý moment,“ píše v komentáři ARD.

Násilná smrt investigativního novináře vedla lidi do ulic s požadavkem na zásadní politickou změnu. Takovéto situace historických zlomů ale nemusí mít vždy dobrý konec, jak ukazují Spojené státy, Brazílie, Itálie nebo Británie.

„Když to jde dobře, objeví se lidé jako Václav Havel – tehdy před 30 lety v Československu – nebo teď Zuzana Čaputová: Autentická, ale také poctivá, věrohodná, srozumitelná a demokratická. Není to prostě žádný přírodní zákon, že nespokojenost obyčejných lidí s 'těmi nahoře' musí vždy vyústit v nacionalistické nebo pravicově extremistické směřování,“ konstatuje komentátor.

S bývalým československým a českým prezidentem Čaputovou srovnává také komentátorka listu Süddeutsche Zeitung. „V Zuzaně Čaputové na politické jeviště na Slovensku vstupuje nositelka nadějí. Ve střední Evropě se něco srovnatelného nestalo od doby, kdy se Václav Havel po sametové revoluci stal prezidentem Československa,“ míní.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Václav Havel opouští nemocnici.

Právničku a protikorupční aktivistku charakterizuje jako věcně a přátelsky vystupující, upřímnou a otevřenou. Zdůrazňuje také její na Slovensko velmi liberální postoje. List Handelsblatt zase oceňuje, že je Čaputová jasně proevropská. Zároveň německá média upozorňují na její politickou nezkušenost.

I tak jsou očekávání od budoucí prezidentky podle Süddeutsche Zeitung obrovská. Jejím největším úkolem by mělo být přesvědčit spoluobčany o tom, že změna ke spravedlivějšímu a demokratičtějšímu politickému systému je možná. „Když to dobře půjde, pak může už jen svým vlastním stylem zlepšit politickou kulturu na Slovensku,“ míní zase komentátor ARD. Přesto podle něj zatím volba Čaputové není ničím více než šancí.

I tak se ale „hodně lidí v Česku bude nyní s trochou touhy a závisti koukat ke slovenským bratrům a sestrám. Dostanou teď prezidentku na výši doby, která může úřad vykonávat adekvátně.

Foto: Milan Malíček, Právo

Prezident ČR Miloš Zeman na 221. Žofínském fóru.

Ve srovnání s tím Miloš Zeman – starý provokatér a cynik na Pražském hradě, zajatý v představách ze 70. a 80. let – vypadá ještě o něco starší,“ píše ARD.

Pokračovatelka Kisky, píší v Maďarsku

Maďarský provládní server origo.hu konstatuje, že nová slovenská prezidentka bude pokračovat v politice svého předchůdce Andreje Kisky.

„Čaputová je představitelkou opozičních liberálních stran. Nová prezidentka bude chtít prosadit vize Györgye Sorose o Evropských spojených státech. Její předchůdce Andrej Kiska se s Sorosem opakovaně setkal a Čaputová v tom bude chtít pokračovat,“ varoval server s už tradiční protisorosovskou rétorikou.

Server 444.hu připomíná, že předvolebním heslem Čaputové bylo „postavíme se zlu“, které vidí v celém systému, který je postaven na korupci. „Voliči v ní viděli bojovníka proti korupci, která je propojena na politiky,“ konstatoval server.

Vítězství může podle 444.hu znamenat předzvěst generační výměny v parlamentních volbách v roce 2020. „Střední Evropa tak ukázala jinou tvář ve srovnání s Maďarskem a Polskem,“ dodal server.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Končící prezident Andrej Kiska blahopřál své nástupkyni

Deník Népszava zdůraznil, že prezidentské volby na Slovensku znamenají zemětřesení na slovenské politické scéně, ale i na politické scéně celé střední Evropy. Konstatuje, že do druhého kola prezidentských voleb se dostali dva jasně proevropští kandidáti.

„Státy Visegrádské čtyřky jsou v tomto směru velmi odlišné. Slováci se jeví jako vzorní žáci. Češi jsou váhaví a tváří se, že vždy patřili k Západu a k Visegrádu se připojili jen ze slušnosti,“ napsal deník Népszava.

Reklama

Výběr článků

Načítám