Hlavní obsah

Se zadrženými v Praze nemám nic společného, tvrdí Iráčan, který chtěl vykolejit vlaky

– Vídeň

Byl jsem sám, žádné komplice jsem neměl. Se zadrženými v Praze nemám nic společného, prohlásil ve čtvrtek u soudu dvaačtyřicetiletý Iráčan podezřelý z útoků na rychlovlaky v Německu. Vídeňský soud na něj uvalil vazbu. Důvodem jsou obavy z útěku a páchání další trestné činnosti, uvedla mluvčí soudu Christina Salzbornová. Ve vazbě skončila také Iráčanova manželka.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Muž měl v plánu vykolejit německý rychlovlak

Článek

Iráčan čelí obvinění z pokusu o vraždu s teroristickým motivem, z těžkého poškození věci s teroristickým motivem a z členství v teroristické organizaci. Muž se už ve středu přiznal, že vlaky chtěl vykolejit.

Odmítá, že by jeho motivem byl teror a že by chtěl někoho zabít. Od začátku svého zadržení tvrdí, že jednal sám. Toto tvrzení zopakoval ve čtvrtek u soudu, který rozhodoval o jeho vazbě. Uvedl, že jeho motiv byl politický.

„Chtěl vyslat signál, protože se Německo podílelo na válečných operacích proti Iráku, jeho vlasti. Zabít ale při útocích nechtěl nikoho," řekl jeho obhájce Wolfgang Blaschitz. Jeho klient u soudu rovněž odmítl, že by měl něco společného s dvojicí zadrženou na letišti v Praze.

Iráčanova manželka byla také zadržena, ale policie neuvolnila žádné detaily. Žena se zatím k obviněním nevyjádřila, uvedla Salzbornová.

Pokud bude Iráčan uznán vinným, hrozí mu až doživotí.

Reklama

Výběr článků

Načítám