Hlavní obsah

Čaputová pro Právo: Nabízím vizi férové země

Novinky, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Právnička Zuzana Čaputová (45), vítězka prvního kola prezidentských voleb na Slovensku a favoritka sobotního druhého kola, řekla Právu, že kandidaturu považuje za přirozené pokračování svého životního příběhu služby lidem.

Foto: David W Cerny, Reuters

Zuzana Čaputová

Článek

Jaký je stěžejní motiv vaší kandidatury?

Jako advokátka jsem bojovala v mnoha kauzách na straně běžných lidí, kteří se nemohli domoct spravedlnosti. To, že u nás spravedlnost nefunguje, vnímám jako velký problém. Odevzdali jsme naši zemi do rukou mocných lidí v pozadí, s propojeními na vládní představitele. Prezidentská kandidatura je součástí mého boje za spravedlivé Slovensko. Chci se prát za lidi i nadále a s ještě větší vahou.

Jsme státem, kde mafiánské praktiky mocných lidí v pozadí přerostly do některých institucí.

Zůstává hlavním problémem Slovenska korupce? Co může udělat prezident, aby se věci změnily k lepšímu?

Slovensko je země s velkým potenciálem, který zatím zůstává, žel, do jisté míry nenaplněný. Je tomu částečně tak i kvůli problémům s korupcí, která prorostla do všech úrovní veřejné správy. Jsme státem, kde mafiánské praktiky mocných lidí v pozadí přerostly do některých institucí. Linky mnoha kauz sahají k nejvyšším funkcím ve státě, soudnictví, policie a prokuratura nefungují vždy tak, jak by měly nebo mohly. Jsme státem, kde jsou lidé unaveni a frustrováni nespravedlností našeho systému, necítí, že spravedlnost stojí na jejich straně.

Je obtížné kandidovat na Slovensku jako žena? Cítíte, že je jiná doba, v porovnání s rokem 2009, kdy se o post hlavy státu neúspěšně ucházela Iveta Radičová?

Domnívám se, že ženy mají na věci trochu jiný pohled a jinak přistupují k řešení problémů. Nechci však ani generalizovat, ani vytvářet z těchto voleb jakýsi souboj pohlaví. Věřím, že jsem v první řadě dobrá kandidátka a že lidi oslovím svou nabídkou v oblasti práva a spravedlnosti, ochrany životního prostředí a pomoci marginalizovaným skupinám, především seniorům.

Zúčastňovala jste se loňských protestů Za slušné Slovensko? Jak se země změnila po vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky?

Nenechala jsem si ujít jedinou demonstraci, protože považuji za velmi důležité ukázat slušným způsobem těm, kteří dostali zemi do takového stavu, že už stačilo. Měla jsem i svůj osobní důvod, protože s Jánem Kuciakem jsme spolupracovali na některých případech tzv. únosu státu. Právě jejich odhalování se mu stalo osudným.

Kandidáti označovaní jako antisystémoví získali v prvním kole 25 procent hlasů. Spatřujete v tomto výsledku hrozbu pro budoucnost Slovenska?

U jejich voličů vnímám silnou touhu po změně. Důležité je nabídnout jim slušnou a pozitivní alternativu. Rozhodně je nepovažuji za hrozbu.

Jaké voliče jste se snažila oslovit před druhým kolem?

Chci být prezidentkou všech: žen, mužů, Slováků, ale i národnostních menšin, Maďarů, Romů, Rusínů, mladých rodin i seniorů. Všem nabízím to, co jsem uvedla výše. Prioritou je idea spravedlivé a férové země, jejíž občané a občanky tvoří otevřenou a soudržnou společnost, v níž má každý možnost prožít důstojný a plnohodnotný život. Domnívám se, že je to nabídka, která osloví téměř každého, konzervativního voliče nevyjímaje.

Foto: Novinky.cz s ČTK

Zuzana Čaputová a Maroš Šefčovič

Každopádně budu plně respektovat hodnotové nastavení konzervativců. Je však potřeba říct, že křesťanství a liberalismus tak, jak ho vnímám já, se navzájem nevylučují – nejvyšší hodnotou křesťanství je láska, důležitý je také soucit a to platí i v mém životě. Tyto hodnoty sdílím například s emeritním arcibiskupem Róbertem Bezákem, který mou kandidaturu podpořil.

Česká republika umožňuje registrovaná partnerství. Myslíte si, že na tento krok už dozrálo také Slovensko?

Mám za to, že toto téma v současnosti není hlavním problémem Slovenska. Odpovědi na tuto otázku musí předcházet celospolečenská diskuse a konsenzus v parlamentu.

Vizitky kandidátů
Zuzana Čaputová (45) je vzděláním právnička a v minulosti se zviditelnila více než desetiletým úspěšným bojem proti skládce odpadu ve městě Pezinok. Slovenský nejvyšší soud v roce 2013 rozhodl, že skládka je nezákonná. Tento verdikt navazoval na rozhodnutí soudního dvora Evropské unie, který potvrdil právo veřejnosti na účast při rozhodování v záležitostech, které ovlivňují životní prostředí, což je závazné pro všechny členské státy Unie. Za svou aktivitu byla Čaputová oceněna Goldmanovou enviromentální cenou. Je místopředsedkyní liberální mimoparlamentní strany Progresivní Slovensko. Čaputová se loni rozvedla, z manželství má dvě dcery. Jejím současným partnerem je hudebník a fotograf Peter Konečný. Žije v Pezinku.
Maroš Šefčovič (52) se narodil v Bratislavě, byl členem KSČ a vystudoval Moskevský státní institut mezinárodních vztahů. Od roku 1990 byl československým a po rozdělení federace slovenským diplomatem. V roce 2009 se stal členem Evropské komise odpovědným za vzdělání, odborní přípravu, kulturu a mládež. V posledním období byl místopředsedou Evropské komise pro energetickou unii. Na funkci prezidenta kandiduje s podporou nejsilnější vládní strany Směr-sociální demokracie, ale není členem Směru. Je ženatý, má tři děti.

Reklama

Výběr článků

Načítám