Hlavní obsah

Ve Vídni zadrželi Iráčana, který se pokoušel vykolejit vlaky v Německu

– Vídeň • Aktualizováno

Speciální jednotka Cobra zadržela v pondělí ve Vídni dvaačtyřicetiletého Iráčana. Muže podezřívá z útoku na dva vysokorychlostní vlaky. Vloni v říjnu se pokusil vykolejit vlak na trase mezi Norimberkem a Mnichovem, v prosinci položil ohromné betonové desky na koleje u Dortmundu, napsal server Krone.at. Pouhou náhodou nepřišel nikdo o život a útoky se obešly jen s materiálními škodami.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Rakouští policisté. Ilustrační foto

Článek

Iráčan získal v Rakousku status uprchlíka a v zemi žije podle serveru Krone dvě desítky let. Je ženatý, má pět dětí a pracuje u bezpečnostní agentury, která zajišťuje ochranu supermarketů a fotbalových stadionů. Studoval na vídeňské technické univerzitě.

Muž má být podle dosavadních poznatků vyšetřovatelů fanatickým zastáncem radikální organizace Islámský stát a nenávidí Spojené státy. Mohl by být členem početné teroristické buňky, domnívají se vyšetřovatelé.

Iráčan čelí obvinění z pokusu o vraždu s teroristickým motivem, těžkého poškození věci s teroristickým motivem a členství v teroristické organizaci. Pokud bude uznán vinným, hrozí mu až doživotí. Muž se podle prokuratury přiznal, odmítá ale, že byl jeho motiv teroristický.

Zadržený je podezřelý, že se vloni v říjnu podílel na natažení ocelového lana přes koleje, po kterých jezdí vysokorychlostní vlaky z Mnichova do Norimberku. Při průjezdu si strojvedoucí všiml velkého a podezřelého hluku. Po dojezdu na nádraží v Mnichově zjistil, že je lokomotiva poškozená.

Vlak naštěstí překážku prorazil a nevykolejil. Místo činu leží zhruba 25 kilometrů jižně od Norimberku a trať v daném úseku vede hned vedle dálnice A9. Železniční spojení mezi Norimberkem a Mnichovem je součástí nového vysokorychlostního koridoru mezi Mnichovem a Berlínem, který byl uveden do provozu teprve loni. Vlaky ICE na něm mohou dosahovat rychlosti až 300 kilometrů v hodině.

Policie na místě nalezla výhružný dopis v arabštině a také graffiti na mostě. Výhrůžky se týkaly dalších útoků, ale nebyly v něm uvedeny cíle atentátů.

Ve druhém případě se Iráčan snažil loni v prosinci vykolejit vlak tím, že poškodil trakční vedení u kolejí mezi berlínskými nádražími Karlshorst a Wuhlheide.

Vyšetřovatelé ho spojují také s útokem z letošního února. Na koleje u Dortmundu měl položit velké betonové bloky. Vlak je prorazil. „Cílem bylo usmrtit co nejvíce lidí,“ uvedli vyšetřovatelé.

Reklama

Výběr článků

Načítám