Hlavní obsah

V Itálii se objevila neznámá droga, je mnohem silnější než heroin

Řím

Novou smrtící drogu, která se podobá syntetickému heroinu, poprvé v Evropě zachytili italští policisté. Informovala o tom v pondělí agentura ANSA, podle které je substance mnohem účinnější a levnější než heroin. Z 20 zadržených gramů lze připravit 20 000 dávek a její účinky člověk pocítí už při pouhém kontaktu s pokožkou.

Foto: Profimedia.cz

Nová droga je podobná heroinu, ale mnohem silnější (ilustrační foto).

Článek

Droga se strukturou podobá syntetickému opinoidu fentanylu, proti němuž připravuje zákon americký Senát. Toto analgetikum má ve Spojených státech na svědomí desítky tisíc úmrtí. Droga, kterou zadrželi italští policisté, ale zdraví poškozuje o poznání více.

Zásilka se do Itálie dostala poštou a měla dorazit do nejmenovaného města ve středu země. Policisté ji odhalili díky zpravodajské operaci na internetu. Heroin, za nějž dealeři novou drogu v některých případech vydávali, přirovnávají policisté ve srovnání se zadrženou látkou k „odvaru”.

„Psychotropní účinky jsou podobné, ale droga je mnohem toxičtější. Po dávce 25 miligramů heroinu jste v rauši, po 25 miligramech této nové drogy zemřete,” řekl agentuře ANSA šéf protidrogových karabiníků generál Adelmo Lusi.

Vyšetřování odstartovala hospitalizace mladých lidí, kteří nereagovali na detoxikaci, kterou podstupují osoby předávkované heroinem. Podle odborníků je novou drogu mnohem těžší odhalit, protože její složení je pokaždé trochu jiné.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám