Hlavní obsah

Církev v Německu čelí obvinění. Používá zvony s hákovým křížem

Novinky, mšv

Německá protestantská církev byla obviněna, že porušuje zákaz používání nacistických symbolů. Několik kostelů totiž stále disponuje zvony, které na sobě nesou hákové kříže a běžně se s nimi zvoní, a to i na Mezinárodní den obětí holokaustu, uvedl britský server Independent.

Foto: Profimedia.cz

Zvon v obci Herxheim am Berg

Článek

Svastiky a hesla zdobí šest zvonů v pěti kostelech Durynska. Anonymní žalobce, jehož příbuzní padli za oběť nacistického režimu, prý příslušné orgány několikrát žádal, aby zvony přestaly používat, nebyl však vyslyšen.

Mluvčí církve uvedl, že symboly mohou být odstraněny, ale takový postup by musel být v souladu s pravidly o zachování historických objektů a předmětů. „Ke zvonům, o kterých je řeč, nemá veřejnost přístup. Jsme si jistí, že najdeme vhodné řešení,“ uvedl za církev Friedemann Kahl.

Nacistická symbolika na zvonech se nelíbí ani německé židovské obci, která si na ně stěžovala v lednu. Podle předsedy Reinharda Scramma je jejich užívání bolestivé pro místní židovskou komunitu. Německá ministryně financí a vicepremiérka Heike Tauberová řekla, že by mohla pomoci s úhradou za výměnu zvonů.

Neznámý člověk podal trestní oznámení také na město Herxheim am Berg, kde se  rovněž používá zvon s nacistickou symbolikou. Podle něj se jedná o výsměch obětem Hitlerova teroru. Loňský průzkum časopisu Der Spiegel odhalil, že v celém Německu zůstává nejméně 23 nacistických zvonů.

Reklama

Výběr článků

Načítám