Hlavní obsah

Američané a Tálibán mají rámcový návrh mírové dohody

Právo, doh

Nejdéle trvající válka současnosti se možná pomalu chýlí ke konci. Zástupci Američanů a islamistického hnutí Tálibán oznámili, že už dosáhli rámcového návrhu mírové dohody.

Foto: Abdul Malik, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Podle fundamentalistů se počítá s tím, že všechny zahraniční jednotky by se z Afghánistánu stáhly během roku a půl po případném podpisu takového dokumentu, napsal list The Washington Post. Česká armáda má nyní v zemi kolem 350 vojáků. Pentagon, jenž má v Afghánistánu okolo 14 tisíc vojáků, dal najevo, že je „optimistický“ s tím, že stahování ze země ale zatím neplánuje.

Cesta k dohodě může trvat roky

Dosud nebylo odsouhlaseno ani příměří, které Tálibán podmiňuje odsouhlasením konkrétního data stažení zahraničních vojáků. Fundamentalisté také nadále odmítají jednat s vládou v Kábulu, kterou považují za loutky Američanů. Nic na tom nezměnila ani pondělní výzva prezidenta Ašrafa Ghaního, aby s kabinetem zahájil „seriózní jednání“.

Bezpečnostní experti se přitom vesměs shodují, že cesta k finální mírové dohodě může trvat ještě celé roky. I tak jde ale zřejmě o nejvýraznější naději na ukončení konfliktu, který trvá již osmnáct let.

Vláda Tálibánu, jež ovládala metropoli Kábul i většinu území Afghánistánu od roku 1996, byla svržena po americké invazi v roce 2001. Bezprostředním impulzem ke vpádu Američanů byly útoky z 11. září 2001 provedené teroristickou sítí Al-Káida, jíž Tálibán poskytoval útočiště.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám