Hlavní obsah

Polský soud dal za pravdu herečce žalující kvůli smogu stát

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava

Polská herečka Gražyna Wolszczaková vyhrála soud proti státu, který zažalovala za to, že nedělá dost proti znečištěnému ovzduší. Varšavský soud jí dal ve čtvrtek za pravdu a nařídil státu vyplatit 5000 zlotých (asi 30 000 Kč) na dobročinný účel. Oznámila to televize TVN 24 s tím, že rozsudek není pravomocný. V Polsku leží 30 z 50 nejvíce znečištěných měst v Evropské unii.

Foto: Profimedia.cz

Smog nad polským městem Krakov

Článek

Soud podle televize odůvodnil rozsudek tím, že každý má právo na ochranu osobních práv a na čistý vzduch.

Polská města patří mezi ty nejznečištěnější v EU. Například v Krakově na jihu země meteorologové ročně naměří až 188 smogových dní.

V Polsku leží podle Světové zdravotnické organizace (WHO) 30 z 50 nejvíce znečištěných měst v Evropské unii.

"Je to precedentní rozsudek. Dojalo mě to," řekla po vynesení verdiktu Wolszczaková, která svou žalobu vznesla loni v listopadu.

Před soudem vypověděla, že se cítí během posledních deseti let čím dál více omezována tím, že musí sledovat zprávy o stavu znečištění ovzduší. "Mé základní právo, má svoboda je omezována," řekla Wolszczaková. "Mám stálý pocit ohrožení. Nikdo smog nemůže popřít. Je dokázáno, že je to čím dál horší," dodala.

Gražyna Wolszczaková

Wolszczaková kromě státu žalovala i Varšavu, ale později žalobu proti městu stáhla s tím, že chce dát šanci novému týmu na radnici. Ve sporu proti státu se ale rozhodla pokračovat, protože vláda podle ní jen předstírá, že něco proti smogu dělá. Vysouzené odškodnění hodlá nechat poslat jedné dobročinné nadaci v Krakově.

Stát kvůli znečištění ovzduší zažalovali i další známí umělci, jako je herec Jerzy Stuhr či spisovatel a publicista Mariusz Szczygiel, známý i českým čtenářům. Nyní podle TVN 24 chystají hromadnou žalobu, ke které se do března může připojit každý zájemce. Hodlají se mimo jiné domáhat proplacení protismogových masek na obličej či čističek vzduchu.

Reklama

Výběr článků

Načítám