Hlavní obsah

Lidé do 29 let nejčastěji umírají při dopravních nehodách

Světová zdravotnická organizace (WHO) v pátek varovala před tím, kolik lidí umírá při autonehodách. V roce 2016 si podle její zprávy globální bezpečnosti na silnicích vyžádaly dopravní nehody 1,35 milionu mrtvých. Smrt při autonehodě je osmou nejčastější příčinou úmrtí, což je více než u AIDS a tuberkulózy.

Foto: Reuters

Nehoda autobusu na tchajwanské dálnici měla přes 30 obětí.

Článek

Ve věkovém rozpětí od pěti do 29 let je dokonce autonehoda nejčastější příčinou úmrtí na světě. Počet obětí autonehod v absolutních číslech stále stoupá, dobrou zprávou ale je, že roste rovnoměrně s rostoucím počtem obyvatel. Během posledních patnácti let připadá na sto tisíc lidí 18 osob, které zemřou při nehodách. Vzhledem k rostoucímu počtu aut dokonce klesá.

„Téma bezpečnosti na silnicích nevzbuzuje takovou pozornost, jako by si zasloužilo, přitom je to jedna z našich největších příležitostí, jak zachránit životy,“ napsal bývalý newyorský starosta Michael Bloomberg, který je globálním ambasadorem WHO.

I když se v některých oblastech, třeba v legislativě, daří prosazovat opatření, která by vedla ke snížení nehodovosti, nestačí to k tomu, aby se splnil cíl OSN snížit počet obětí nehod mezi lety 2016 a 2020 na polovinu, uvedla zpráva.

V chudých zemích umírá mnohem víc lidí

Upozorňuje, že špatná je zejména situace v chudých zemích, kde jezdí jen jedno procento aut, přitom na ně připadá 13 procent obětí. Jejich počet neklesá, přitom ve 48 vyspělých a středně vyspělých zemích mezi lety 2013 a 2016 klesl. Zatímco v Evropě umírá při dopravních nehodách 9,3 lidí ze sta tisíc, v Africe 26,6.

V roce 2017 zemřelo při nehodách v ČR 502 osob, což bylo nejméně od roku 1961, o rok dříve to bylo 545. Na dopravní nehody umíralo v roce 2016 12 mužů a čtyři ženy ze statisíce, plyne z údajů Českého statistického úřadu.

Reklama

Výběr článků

Načítám