Hlavní obsah

Likvidace Chášukdžího těla se domlouvala už před jeho vraždou

Právo, ČTK, BBC, brw

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Likvidace těla novináře Džamála Chášukdžího, zavražděného 2. října na saúdském konzulátě v Istanbulu, se domlouvala už 1. října. Tvrdí to turečtí vyšetřovatelé, kteří mají k dispozici záznam telefonátu mezi příslušníkem 15členného saúdského komanda podezřelého z vraždy novináře a obyvatelem vily v provincii Yalova na severozápadě Turecka.

Foto: Zoubeir Souissi, Reuters

Tunisané protestovali proti saúdskému korunnímu princi bin Salmánovi i s pilkami v rukou v narážce na fakt, že Chášukdží byl rozčtvrcen.

Článek

Podle listu Hürriyet spolu hovořili Mansúr Osman Abbahusajn z komanda a Muhammad Ahmad Alfaozán, občan Saúdské Arábie žijící v jedné z luxusních rezidencí v Yalově, které v pondělí prohledali turečtí vyšetřovatelé.

HRW žádá o vyšetřování korunního prince

Turci na základě dosavadních výsledků vyšetřování tvrdí, že novinářovo tělo bylo na saúdském konzulátě rozčtvrceno a poté zřejmě alespoň částečně rozpuštěno v kyselině. Postaral se o to údajně královský patolog Saláh Muhammad Tubajdží a turečtí vyšetřovatelé mají prý zvukový záznam této děsivé procedury, který s největší pravděpodobností pochází z odposlechů ze saúdského konzulátu a rezidence konzula.

Nevládní organizace Human Rights Watch (HRW) mezitím požádala argentinské úřady, aby kvůli Chášukdžího vraždě a porušování lidských práv ve válce v Jemenu zahájily vyšetřování saúdského korunního prince Muhammada bin Salmána. MBS, jak některá média zkracují jeho jméno, se koncem týdne zúčastní summitu skupiny G20 v Buenos Aires.

Právě při této příležitosti podala HRW podnět prokuratuře v Argentině. Její ústava totiž zakotvuje univerzální jurisdikci pro válečné zločiny a mučení, takže argentinské úřady mohou vyšetřovat a soudit takové zločiny bez ohledu na to, kde byly spáchány.

Protesty v Tunisku

Bin Salmán v pondělí dorazil na návštěvu Egypta, třetí zastávky jeho první zahraniční cesty od Chášukdžího vraždy. Miliardy dolarů, jimiž Rijád pomáhá Káhiře, mu zajistily bezproblémové přijetí.

Korunní princ předtím navštívil Bahrajn a Spojené arabské emiráty a z Egypta zamířil do Tuniska, kde už se ale proti jeho návštěvě protestuje. Manifestanti jej označují za vraha.

Stovky demonstrantů prošly třídou Habíba Burgiby v centru Tunisu, kde se odehrály též hromadné protesty v roce 2011, které vedly ke svržení autokratického prezidenta Zína Abidína bin Alího. Tunisko se po takzvaném arabském jaru demokratizovalo a stalo se jednou z mála arabských zemí, kde jsou protesty povoleny.

Protestující skandovali "Vrah není v Tunisku vítán" a "Hanba tuniské vládě" za to, že bin Salmána, který je obviňován z nařízení vraždy, přijme. Na jednom z transparentů tuniský prezident polévá zakrvácené ruce saúdského korunního prince vodou. Manifestující také Rijád vyzývali, aby arabská koalice v čele se Saúdskou Arábií ukončila vojenské akce v Jemenu, které v roce 2015 zahájil z pozice ministra obrany bin Salmán.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám