Hlavní obsah

Zařazení Tisa do ankety o největšího Slováka prověří protiteroristická jednotka

Právo, Ivan Vilček
Bratislava

Zařazení prezidenta klerofašistického Slovenského štátu (1939-1945) Jozefa Tisa do upoutávky televizního projektu Největší Slovák prověří protiteroristická jednotka Národní kriminální agentury (NAKA). Důvodem je podezření, zda v tomto případě nedošlo k trestnému činu propagace fašismu.

Foto: Profimedia.cz

Jozef Tiso

Článek

„Prokurátor vydal pokyn na prověření celé záležitosti Národní protiteroristickou jednotkou NAKA,“ potvrdila mluvčí generální prokuratury Andrea Predajňová.

NAKA prověří, zda nedošlo ke spáchání trestného činu založení, podpora a propagace hnutí směřujícího k potlačení základních práv a svobod nebo k projevu sympatií ke hnutí směřujícímu k potlačení základních práv a svobod. Výsledky vyšetřování zatím zveřejněny nebyly.

Projekt Největší Slovák odvysílá veřejnoprávní instituce Rozhlas a televize Slovenska (RTVS). Do upoutávky zařadila také Tisa s titulkem „Válečný zločinec, nebo mučedník?“ Společně s Tisem se do upoutávky dostali také Milan Rastislav Štefánik, Marie Terezie a Alexander Dubček. Po protestech židovských organizací i veřejnosti musela RTVS upoutávku stáhnout z vysílání a Tisa z ankety vyřadila.

Foto: Ivan Vilček, Právo

BEZ KOMENTÁŘE: Budova Slovenského rozhlasu vypadá jako převrácená pyramida

Generální ředitel RTVS Jaroslav Rezník oznámil, že v anketě nebude možné hlasovat pro lidi, kteří se dopustili válečných zločinů, zločinů proti lidskosti nebo vlastizrady a nebyli rehabilitováni.

„Tiso nebyl žádným mučedníkem, ale jednoznačně negativní osobností slovenských dějin první poloviny 20. století. Do této ankety opravdu nepatří,“ poznamenal historik Ivan Kamenec.

Slovenský štát kolaboroval s nacisty, 70 tisíc Židů dal vyvézt do vyhlazovacích táborů a Němcům za každého Žida zaplatil 500 říšských marek. Tiso byl po druhé světové válce odsouzen jako válečný zločinec a popraven. Neonacisté ho však dodnes označují za mučedníka.

Reklama

Výběr článků

Načítám