Hlavní obsah

Macron se chystá do Prahy. Potká se se Zemanem i Babišem

Aktualizováno

Francouzský prezident Emmanuel Macron navštíví příští týden Českou republiku, kam přicestuje ze Slovenska. Informovala o tom ve středu agentura AFP s odvoláním na Elysejský palác. V Praze se hlava francouzského státu setká s českým prezidentem Milošem Zemanen a premiérem Andrejem Babišem. Hrad v pátek schůzku potvrdil, neměla by se však uskutečnit 27. října, jak psala AFP, ale o den dřív.

Foto: Regis Duvignau, Reuters

Francouzský prezident Emmanuel Macron

Článek

Macron by měl do Prahy přicestovat ze Slovenska, kde bude jednat s prezidentem Andrejem Kiskou a premiérem Peterem Pellegrinim.

Do Prahy zamíří v době vrcholících příprav na oslavy 100. výročí vzniku Československa. V sobotu 27. října se v Praze například bude slavnostně po opravě otevírat historická budova Národního muzea.

Babiš na ni pozval řadu státníků, seznam potvrzených jmen úřad české vlády ale zatím nezveřejnil. Česká armáda již dříve uvedla, že v neděli 28. října se slavnostní přehlídky zúčastní americký ministr obrany James Mattis a piety na Vítkově Kiska.

Agentura AFP připomíná, že Česko a Slovensko vytvářejí spolu s Polskem a Maďarskem takzvanou visegrádskou čtyřku (V4), která se v rámci EU staví negativně k přijímání uprchlíků. Polsko a Maďarsko nynější francouzský prezident dosud nenavštívil.

Reklama

Výběr článků

Načítám