Hlavní obsah

Oponent Kremlu Navalnyj vyšel z vězení a policie ho hned zadržela

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Na svobodě si ruský opoziční předák Alexej Navalnyj dlouho nepobyl. Policie ho v pondělí zadržela ve chvíli, kdy odcházel z věznice, kde si právě odpykal předchozí trest. Politik stráví za mřížemi dalších 20 dní, uvedla večer na Twitteru jeho mluvčí Kira Jarmyšová.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ruský opoziční vůdce Navalnyj byl krátce po propuštění z vězení znovu zadrženVideo: Reuters

 
Článek

Navalnyj byl podle Volkova obviněn z porušování veřejného pořádku. Tentokrát ale nejde o obvyklé nařčení, že porušil pravidla pro pořádání mítinků, nýbrž o obvinění, že tato shromáždění ohrozila zdraví nebo majetek lidí.

Nezisková organizace Vocal Europe k procesu poznamenala, že soud Navalnému nedal čas k zajištění právního zástupce. Opozičník si také nemohl pročíst materiály obžaloby a ani pozvat svědky.

V srpnu byl Navalnyj zatčen a odsouzen k 30dennímu vězení za plánování nepovolené lednové demonstrace proti prezidentovi Vladimiru Putinovi, napsala agentura Reuters.

Zesílená kampaň úřadů proti Navalnému podle ruských opozičních novinářů souvisí s nervozitou v ruské společnosti, kterou vyvolal záměr Kremlu zvýšit hranici důchodového věku Rusů. Proti plánu vlády se demonstruje prakticky po celém Rusku, popularita prezidenta Vladimira Putina poklesla a vládní strana Jednotné Rusko zaznamenala několik trpkých porážek v nedávných komunálních volbách.

Vítězstvím pro kandidáty hlavní kremelské strany neskončily ani dvoje víkendové volby v Chabarovském kraji a Vladimirské oblasti, kde se ve druhém kole rozhodovalo o osobě příštího gubernátora. Kandidáti Jednotného Ruska v obou regionech prohráli, gubernátory se stali reprezentanti nacionalistické krajní pravice radikála Vladimira Žirinovského.

Reklama

Výběr článků

Načítám