Hlavní obsah

Smrt ruských reportérů v Africe vyvolává otázky

Právo, ama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stále více otázek vyvolává vražda tří ruských reportérů ve Středoafrické republice (SAR), jejichž těla byla minulý týden v úterý nalezena na silnici poblíž města Sibut. Úřady prošetřují několik verzí incidentu, mezi nimiž prý dominuje loupežné přepadení.

Foto: David Ryneš, Yahoo Maps

Středoafrická republika

Článek

Tým dokumentaristů, který tvořili válečný zpravodaj Orchan Džemal, režisér Alexandr Rastorgujev a kameraman Kirill Radčenko, se ovšem podle některých informací mohl stát obětí místních povstalců.

Další zdroje pak upozorňují na kontroverzní okolnosti pobytu novinářů, kteří do země odcestovali jako „turisté“, ačkoli pravým cílem jejich pobytu byl dokument o ruských žoldácích z tzv. Vagnerovy soukromé vojenské společnosti (ČVK Vagnera), kteří v SAR prý působí.

Cestu platil Chodorkovskij

„Otázka, kdo zodpovídal za bezpečnost novinářů, zůstává otevřena,“ napsal list Komersant. Upozornil, že zatímco Středisko pro řízení vyšetřování (CUR) financované bývalým ruským oligarchou Michailem Chodorkovským tvrdí, že novináře na cestu vypravilo ve spolupráci se zástupci OSN v SAR, představitelé mise popřeli, že by se jakkoli podíleli na organizaci.

Zástupce OSN v Moskvě Vladimir Kuzněcov popřel, že by organizace doporučila Rusům řidiče, jenž reportéry doprovázel a kterému se podařilo po útoku uprchnout, zatímco všichni novináři byli na místě zastřelení. „Znám své kolegy… Neposkytují žádné služby, jež by znamenaly porušení mandátu,“ řekl.

Chodorkovskij, jenž po desetiletém věznění v Rusku žije v zahraničí, přiznal, že financuje projekt Ruští žoldáci, jehož cílem je objasnit působení polooficiálních militantních struktur v cizině. Podle médií žoldáci z takzvané Vagnerovy armády byli nasazení v Sýrii i na Donbasu, ačkoli ruské vedení to nepřiznalo. Podle zástupců CUR novináři měli u sebe zhruba devět tisíc dolarů (asi 197 tisíc korun) a také drahou foto a videotechniku. Počítali prý s tím, že budou platit ochranku či úplatky.

Podle jedné z verzí útok mohla spáchat povstalecká muslimská skupina Séléka. V jejím čele byl exprezident Michel Djotodia, který studoval v bývalém SSSR a žil tam asi 10 let. Na vrcholu moci se ale udržel jen asi jeden rok a musel pak ze země uprchnout.

Ruská základna v Bokassově paláci

Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová řekla, že odpovědnost za novináře leží na těch, kdo je vypravil. „Přítomnost ruských instruktorů v této zemi není žádná senzace a ministerstvo již v březnu informovalo o vyslání pěti vojáků a 170 armádních instruktorů se souhlasem OSN,“ řekla.

Anastasija Gorškovová z Chodorkovského střediska sdělila, že se novináři pokoušeli dostat na ruskou základnu, avšak marně. Nebyli tam prý bez předchozí dohody vpuštěni. Podle médií instruktoři využili nabídky prezidenta Faustina-Archangea Touadéry, který jim jako sídlo věnoval palác bývalého diktátora Jeana-Bédela Bokassy.

Touadéra přitom opakovaně navštívil Rusko a Moskva od začátku roku dodává místní armádě zbraně. Chce si přitom prý zajistit přístup k surovinám v zemi bohaté na diamanty, zlato či uran.

Reklama

Výběr článků

Načítám