Hlavní obsah

V areálu na Slovensku, v němž mají pobočku Noční vlci, parkují obrněnci

Právo, ivi
Bratislava

Na soukromém pozemku ve slovenské obci Dolná Krupá u Trnavy jsou odstaveny tanky a obrněné transportéry zapůjčené Vojenským historickým ústavem. Ve stejném areálu zřídil svou slovenskou pobočku kontroverzní ruský motorkářský klub Noční vlci.

Foto: Pravda/skhamba.tumblr.com

Pohled z dronu na základnu Nočních vlků v obci Dolná Krupá na Slovensku

Článek

Slovenské ministerstvo obrany v této souvislosti odvolalo ředitele zmíněného ústavu Miloslava Čaploviče a nařídilo okamžité vrácení techniky. Vozidla, která jsou podle slovenských médií pojízdná, ale nejsou střelbyschopná, zapůjčil ústav Muzeu historických vozidel Trnava.

Resort obrany tvrdí, že ústav podepsal smlouvu o zapůjčení vozidel bez vědomí ministerstva obrany. „Je zřejmé, že ředitel ústavu překročil své kompetence,“ konstatovala mluvčí ministerstva obrany Danka Capáková.

Foto: Policie SR

Policie objekt prověřila

Areál v uplynulých dnech prověřila i slovenská policie. „Celou situaci v souvislosti s tímto objektem monitorujeme a v případě jakéhokoli podezření na protiprávní činnost okamžitě zasáhneme,“ uvedla policie. Policie po kontrole objektu nepotvrdila medializované informace, že se zde nachází i střelnice.

Jednatelem společnosti, která areál vlastní je ortodoxní motorkář Jozef Hambálek, který se zúčastňuje jízdy ruského klubu Noční vlci a podle slovenských médií je přítelem bývalého ministra vnitra Roberta Kaliňáka.

Bezpečnostní analytik Jaroslav Naď označil existenci areálu v Dolné Krupé za nepochopitelnou a jedná se podle něho o bezpečnostní riziko. „Tuto záležitost je potřebné okamžitě řešit. Ti lidé mají propojení na zahraniční polovojenskou skupinu, která je aktivní na Krymu a na východní Ukrajině,“ řekl Naď deníku Pravda. Tento list předtím zveřejnil záběry techniky nasnímané dronem, které byly zveřejněné na sociální síti Tumblr.

Slovenské ministerstvo zahraničí vyjádřilo znepokojení nad otevřením pobočky Nočních vlků na Slovensku. „Snahy tohoto klubu o etablování na Slovensku vnímáme se znepokojením. Názory, které šíří někteří jeho členové, považujeme za škodlivé, zvláště pokud jde o teze hraničící s revanšismem a přepisováním historie," uvedl mluvčího slovenského ministerstva zahraničí Petra Suska.

Opoziční strana Svoboda a Solidarita (SaS) označila klub Noční vlci za paramilitantní organizaci. „Zřízení jejich základny na Slovensku je potvrzením toho, že Kreml považuje Slovensko za slabý článek v rámci Evropské Unie a NATO,“ uvádí se prohlášení strany SaS.

Ruský motorkářský klub Noční vlci má blízké vztahy s prezidentem Vladimírem Putinem. Každý rok absolvují jízdu po evropských státech s cílem připomenout vítězství ve druhé světové válce, projíždějí i územím České republiky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám