Hlavní obsah

Za plánování teroru u parlamentu dostal Brit doživotí

Osmadvacetiletý Brit Khalid Ali, který plánoval teroristický útok u britského parlamentu a v minulosti několik let vyráběl v Afghánistánu bomby pro islamisty z Tálibánu, dostal v pátek u soudu tři doživotní tresty. Ve vězení musí strávit minimálně 40 let, píše britský tisk.

Foto: AP

Westminster (ilustrační foto)

Článek

Aliho, jenž se živil jako instalatér a žil v severním Londýně, zadržela policie loni v dubnu nedaleko budovy zákonodárného sboru v britské metropoli. U ní chtěl podle obžaloby Ali zaútočit na policisty, vojáky či britské poslance. Po zadržení se u něj našly tři nože.

Britská protiteroristická jednotka Aliho sledovala od okamžiku, kdy se v roce 2016 vrátil z Afghánistánu, kde podle obžaloby strávil pět let výrobou bomb pro hnutí Tálibán. Obžalovaný tvrdil, že do země vyrazil, aby lépe poznal islám a putoval po horách. Aliho otisky prstů se nicméně podařilo najít na zbytcích výbušnin.

U britského parlamentu se loni v březnu teroristický útok skutečně stal, ale spáchal ho jiný muž. Khalid Masood najel do chodců na nedalekém Westminsterském mostě, poté u parlamentu ubodal policistu. Celkem si atentát vyžádal pět obětí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám