Hlavní obsah

Trump chce přebarvit Air Force One, je prý málo vlastenecký

Novinky, hro

Létající pevnost amerických prezidentů Air Force One zřejmě čekají velké změny. Prezident Donald Trump nespatřuje nynější barevnou kombinaci modré a bílé za dostatečně vlasteneckou a u nově vyvíjeného stroje ji hodlá doplnit o červenou. „Červená, bílá a modrá, to jsou barvy naší země,” prozradil televizi CBS. Kritici se obávají, že to muž známý svým megalomanstvím přežene.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Prezidentský boeing Air Force One v jeho současné podoběVideo: Reuters

 
Článek

Trump vyjádřil přesvědčení, že současná barevná kombinace zvaná „baby blue”, která má své kořeny v 60. letech minulého století, kdy ji se svou ženou Jacqueline vybral prezident J. F. Kennedy, dostatečně nereprezentuje sílu Spojených států.

Ptal jsem se, zda musíme použít kombinaci 'baby blue', a dostal jsem odpověď, že nikoli. No a hádejte, co používáme za barvy...
Donald Trump

„Bude to nejlepší letoun, nejlepší na celém světě,” neskrýval Trump nadšení ze své vize v rozhovoru s televizi CBS. Upozornil, že současný Air Force One je už třicet let starý a že u nově vyvíjené verze je čas na změnu. „Ptal jsem se, zda musíme použít kombinaci 'baby blue', a dostal jsem odpověď, že nikoli. No a hádejte, co používáme za barvy...,” vysvětlil své myšlenky.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Letadlo, kterým v sobotu přiletěl prezident Obama.

Nové stroje, které budou sloužit hlavně mnoha budoucím prezidentům, tak podle Trumpa dostanou kombinaci červené, modré a bílé barvy. Množné číslo použil proto, že ve skutečnosti jde o dva identické stroje, stejně jako u současné prezidentské flotily. Air Force One se vždy nazývá ten, na jehož palubě prezident právě je.

Přežene to?

U mnoha odborníků i veřejnosti se však Trumpova vize nesetkala s kladnou odezvou. Mnozí prezidentovi vyčítají, že sahá na pečlivě vybranou a zažitou barevnou kombinaci, s níž pomáhal věhlasný průmyslový designér Raymond Loewy stojící například za světoznámým logem Shell či automaty Coca-Cola.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Současný Air Force One na základně Andrews v Marylandu

Mnozí se navíc bojí, že to Trump - známý svým megalomanstvím a zálibou v luxusu - „prostě přežene”. Co jeho fantazie umí, ostatně dokazuje Boeing 757-200, který tento svérázný miliardář používal v předvolební kampani. Stroj uvnitř hojně zdobený zlatem a oplývající luxusem v mnohém současný Air Force One překonává. Trump už ostatně vyjádřil i přání, aby nové prezidentské speciály měly i větší postele.

Deník New York Post dokonce přispěchal s ilustrací Petera LaVigna, jak by mohl nový Air Force One odrážející Trumpovo velikášství vypadat.

Pochybnosti u lidí vzbuzuje i použití zmíněných barev, které prý připomíná ruskou trikolóru. Na Twitteru se tak objevuje řada komentářů poukazujících na prezidentský speciál ruského vládce Vladimira Putina. S ním se Trump nedávno setkal na v Helsinkách, za své servilní chování poté sklidil kritiku. [celá zpráva]

Přežít má i atomový útok

Dvojici nových letounů by měl za 3,9 miliardy dolarů (asi 86,5 miliardy Kč) Boeing dodat Bílému domu do roku 2021. Budou rovněž vycházet z modelu 747, jenž platil do roku 2007 za největší dopravní letoun světa (tehdy ho předstihl konkurenční Airbus A380). Původně měl projekt stát přes čtyři miliardy dolarů a termín dodání byl rok 2024, Trump ho ale před zvolením ostře kritizoval a po nástupu do funkce zrušil.

Prezidentské letecké speciály jsou v mnohém stejně unikátní, jako jejich pozemní příbuzní ve formě speciálně obrněných a vybavených limuzín. Vyznačují se vyšší obranyschopností, oproti sériovým letounům jsou vybaveny mnoha armádními systémy a konstruovány tak, aby zajistily hlavě Spojených států dostatečný úkryt a ochranu i pro případ atomového útoku. Mají tak například posílený dolet a podobně.

Foto: ČTK

Anketa

Považujete současné barevné provedení Air Force One za málo vlastenecké?
Ano
0 %
Ne
100 %
Je mi to fuk
0 %
Celkem hlasovali 2 čtenáři.

Reklama

Výběr článků

Načítám