Hlavní obsah

USA už u jiných zemí nehodnotí upírání práva na interrupci, kritizují jen nucené potraty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Číně, Rusku, Íránu a Severní Koreji vládnou odsouzeníhodné režimy, které prakticky denně porušují lidská práva a jsou zdrojem nestability, uvedla výroční zpráva amerického ministerstva zahraničí za rok 2017 věnovaná dodržování lidských práv. Zveřejněna byla v pátek ve Washingtonu. Velkou pozornost vyvolalo, že z hodnocení vypadlo upírání práva na potrat.

Foto: Marcos Brindicci, Reuters

Úřadující americký ministr zahraničí John Sullivan

Článek

Zpráva neuvádí, kde nejsou povoleny interrupce. „Neinformujeme o tom, protože to není lidské právo,“ řekl novinářům podle webu The Washington Examiner zástupce ministerstva zahraničí Michael Kozak.

„Umělé přerušení těhotenství je téma velké politické debaty, můžete o tom vést dobrou debatu, ale není mezinárodně uznávaný standard toho, co je (v této oblasti) správné zacházení. Na druhou stranu je mezinárodně uznáváno, že by nikdo neměl být nucen k potratu nebo sterilizaci,“ dodal.

Místo dřívější sekce nazvané „Právo na reprodukci”, která byla ve zprávě od roku 2014, je nyní sekce nazvaná „Nucení ke kontrole porodnosti”, což odráží negativní postoj nynější vlády k interrupcím. Kvůli tomu bylo ministerstvo už dříve kritizováno. Organizace na ochranu lidských práv Amnesty International kvůli tomu odsoudila Trumpovu administrativu, že oklešťuje práva žen.

Kritika Číny, Severní Koreje a Ruska

Čínu, Rusko, Írán a KLDR americká diplomacie uvedla jako příklad zemí, které omezují svobodu slova a shromažďování a tolerují násilí proti menšinám. Státy, které ohrožují základní důstojnost lidí, jsou podle amerického ministerstva „morálně odsouzeníhodné”.

Kozak zmínil, že z Číny, kde je nyní politika dvou dětí na rodinu, přicházejí zprávy o vynucených potratech a sterilizacích, stejně jako ze Severní Koreje, kde vláda taky ženy nutí k potratům, ale spíše za trest.

Rusko zpráva tvrdě kritizuje za „ovzduší beztrestnosti”, v němž fungují úřady porušující základní občanská práva. Dokument obsahuje kritiku „autoritářského politického systému ovládaného prezidentem Vladimirem Putinem”, systematického mučení vedoucího až ke smrti, zabíjení gayů v Čečensku, útoků proti novinářům a disidentům, cenzury internetu a postihu činnosti zahraničních organizací.

Zpráva ministerstva zahraničí USA ale některé státy i chválí: vítá například známky uvolnění v Uzbekistánu nebo hladké předání moci v Libérii.

Hodnocení ČR 

V pasáži věnované České republice ministerstvo označuje za nejnaléhavější problém násilí vůči Romům, které ale úřady stíhají a trestají. Česká vláda podle dokumentu podnikla kroky ke stíhání a potrestání úředních osob, které zneužívají moc v bezpečnostních složkách i jinde.

Vážné znepokojení vyvolávají v ČR případy fyzického zastrašování, vandalismu a štvavé protiimigrační rétoriky, které se vztahují k evropské migrační krizi, uvádí americké ministerstvo. Nevládní organizace zaznamenaly růst telefonních a e-mailových výhrůžek včetně výhrůžek smrtí.

Ministerstvo zahraničí USA také upozorňuje na přeplněnost českých věznic a všeobecně neuspokojivé podmínky života fyzicky nebo mentálně postižených vězňů. V policejních složkách zůstává problémem korupce, známky beztrestnosti ale nejsou.

V komentáři ke zprávě úřadující americký ministr zahraničí John Sullivan řekl, že Spojené státy se snaží jít příkladem a prosazovat zásady dobrého vládnutí a svrchovanosti práva.

„Některé vlády nejsou schopny zajistit bezpečnost a uspokojit základní potřeby svých lidí, jiné si to ani nepřejí, ale USA budou dál podporovat všechny po celém světě, kdo bojují za lidskou důstojnost a svobodu,” uvedl.

Reklama

Výběr článků

Načítám