Hlavní obsah

Historický průlom: Izrael má právo na existenci, tvrdí saúdskoarabský korunní princ

Izraelci mají právo na svou zem, prohlásil saúdskoarabský korunní princ Muhammad bin Salmán v pondělním rozhovoru pro americký magazín The Atlantic. Je to poprvé, co se vysoký představitel panovnického domu Saúdské Arábie vyjádřil k nejožehavějšímu blízkovýchodnímu konfliktu. Saúdové dosud diplomatickou cestou Izrael neuznali.

Foto: Bandar Algaloud/Courtesy of Saudi Royal Court/Handout/File, Reuters

Saúdský korunní princ Muhammad bin Salmán

Článek

„Domnívám se, že Palestinci a Izraelci mají právo na vlastní zemi,” řekl korunní princ Mohammad bin Salmán. Podle jeho slov je nutné uzavřít mírovou dohodu mezi stranami konfliktu a „zajistit stabilitu pro všechny a mít normální vztahy“.

Saúdská Arábie izraelský stát neuznává a neudržuje s ním diplomatické vztahy. Navázání diplomatických vztahů podmiňovala stažením Izraele z oblastí, které země obsadila v šestidenní válce v roce 1967.

Jediné arabské země, které uznaly Izrael, jsou zatím Egypt a Jordánsko.

Korunní princ Muhammad bin Salmán v rozhovoru uvedl, že nemá žádné „náboženské výhrady”, aby Izraelci a Palestinci žili vedle sebe, pokud je chráněna hlavní muslimská lokalita v Jeruzalémě - mešita al-Aksá. „Máme obavy ohledně mešity v Jeruzalémě a práv palestinského lidu, ale proti jiným národům nic nemáme,“ řekl.

Sbližování Rijádu s Tel Avivem

Zvyšující se napětí mezi Íránem a Saúdskou Arábií nedávno vyvolalo spekulace, že vláda v Rijádu se s Izraelem sbližuje.

Existuje mnoho zájmů, které má země sdílí s Izraelem, řekl 32letý korunní princ. „Kdybychom měli mír, existovalo by mnoho zájmů mezi Izraelem a Radou pro spolupráci zemí v oblasti Perského zálivu,“ řekl princ.

Signálů, že se obě země sbližují, je podstatně více. Koncem letošního března otevřela Saúdská Arábie po desetiletém zákazu svůj vzdušný prostor pro komerční let do Izraele. V listopadu loňského roku potvrdil kontakty mezi oběma zeměmi také izraelský ministr energetiky Juval Steinic. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám