Hlavní obsah

Islamisté z Boko Haram propustili 105 unesených dívek, pět zajetí nepřežilo

Radikálové z teroristické organizace Boko Baram propustili v Nigérii na svobodu 105 dívek, které unesli z internátní školy v obci Dapchi na severovýchodě země 19. února. Dalších pět dívek se propuštění nedočkalo, během zajetí zemřely, napsal server týdeníku Focus.

Foto: Profimedia.cz

Bojovníci Boko Haram

Článek

Dívky byly přivezeny v devíti vozech do obce Dapchi, únosci je vysadili před jejich školou, řekli rodiče dvou dívek agentuře AFP.

Únosy dívek nejsou nic neobvyklého. Před čtyřmi lety zajali radikálové ve škole v Chiboku 276 studentek. Zhruba 160 dívkám se podařilo utéci nebo byly propuštěny po vyjednávání s vládou. Zbytek je stále v rukou věznitelů a jejich osud je nejasný.

Radikální islamistická organizace Boko Haram se od roku 2009 snaží na severovýchodě Nigérie, v sousedním Čadu, Kamerunu a Nigeru vytvořit stát, kde by se uplatňovalo islámské právo šaría.

Povstání připravilo v oblasti Čadského jezera o život na 20 tisíc lidí a dalších 2,6 miliónu bylo nuceno opustit své domovy.

Radikálové kromě atentátů útočí na vesnice, kostely, školy či úřady a bezpečnostní složky a jejich „specialitou“ jsou únosy. Od roku 2009 unesli kolem tisícovky lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám