Hlavní obsah

Nejnebezpečnější kaňon světa zdolán. Nechyběl ani český speleolog

Novinky, vtk

Mezinárodní expedice, v níž byl i český speleolog Oldřich Štos z Blanska, v uplynulých dnech úspěšně zdolala nejnebezpečnější kaňon světa. Měří zhruba deset kilometrů, jmenuje se Chamjé khola a leží v Nepálu mezi horami Annapurna a Manaslu. Tento kaňon v Himálaji byl pokořen poprvé, což trvalo týmu složenému také z Rusů, Ukrajinců a Italů týden.

Foto: Canyoning Expedition CHAMJÉ KHOLA 2018

Mezinárodní expedice, v níž byl i český speleolog Oldřich Štos z Blanska, v uplynulých dnech úspěšně zdolala nejnebezpečnější kaňon světa Chamjé khola.

Článek

„Venkovní teploty se pohybovaly nad nulou a teplota vody, v níž jsme se téměř pořád pohybovali, byla jen dva stupně Celsia. Bylo v podstatě nemožné se udržet v suchu. Sestup byl fyzicky velmi náročný. Spotřeba materiálu byla obrovská,“ řekl Právu Štos.

Původně na horním konci kaňonu slanilo do této prolákliny devět členů týmu. Společně zvládli 85 procent trasy. Zbývající dolní část kaňonu sešplhali již jen tři z týmu. Ostatní to museli vzdát. Štosovi zabránilo pokračovat v poslední části sestupu rozedrané nepromokavé oblečení. Přesto mohli členové expedice po týdnu putování slavit.

Foto: Canyoning Expedition CHAMJÉ KHOLA 2018

Mezinárodní expedice, v níž byl i český speleolog Oldřich Štos z Blanska, v uplynulých dnech úspěšně zdolala nejnebezpečnější kaňon světa Chamjé khola.

Zdolání Chamjé kholy je mezinárodním úspěchem českých speleologů, kteří se podílejí po celém světě na nejvýznamnějších výzkumech zatím neznámého podzemí a špatně přístupných míst. Například na mexickém poloostrově Yucatán již zmapovali desítky kilometrů zaplavených jeskyní a podíleli se i na objevu nových jeskyní v Číně.

„Další expedice, opět patrně v mezinárodním složení, by mohla zamířit do kaňonů či do podzemí na Novém Zélandu, Tchaj-wanu nebo na ostrově Papua-Nová Guinea,“ dodal Štos.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám