Hlavní obsah

Schůzka s Kiskou? Řešili jsme integraci Romů, vzkázal miliardář Soros

Právo, ivi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký miliardář a filantrop George Soros v pondělí ústy svého mluvčího reagoval na útok slovenského premiéra Roberta Fica na slovenskou hlavu státu Andreje Kisku. Potvrdil, že se s Kiskou loni v září setkal, řešili spolu prý integraci Romů. Odmítl rovněž, že by měl jakýkoli vliv na Kiskův projev, jak Fico opakovaně naznačoval.

Foto: , Reuters

George Soros

Článek

„Pan Soros nehraje žádnou roli v nedávném projevu prezidenta Kisky ani v nedávných demonstracích na Slovensku,“ napsal Sorosův mluvčí Michael Vachon v oficiálním stanovisku zaslaném slovenském deníku Hospodárske noviny.

Vachon potvrdil, že Soros s Kiskou se loni v září setkali. „Setkali se v New Yorku v průběhu Valného shromáždění OSN. Hlavním diskutovaným tématem bylo, jak pomáhat v integraci romské komunity na Slovensku. Prezidenta doprovázelo několik poradců,“ dodal mluvčí.

Odpoutává pozornost, tvrdí Kiskův mluvčí

Na Ficův útok už odpoledne reagoval i Kiskův mluvčí Roman Krpelan, podle něhož byl u setkání obou mužů přítomen také zástupce slovenské diplomacie. Jméno však neuvedl. „Odpoutávání pozornosti konspiračními teoriemi nezbavuje premiéra povinnosti řešit hlubokou politickou krizi,“ poznamenal pro Aktuality.sk Krpelan.

Kiska chce obměnu vlády, nebo předčasné volby

Fico po nedělním Kiskově projevu opakovaně naznačil, že prezidentův projev nevznikl na Slovensku a „má rukopis lidí, kteří absolutně neznají ústavněprávní tradice a pravidla na Slovensku a sledují úplně jiné cíle”. Zatímco v neděli konkrétní nebyl, na podobně emotivním vystoupení v pondělí vyrukoval právě se schůzkou Kisky s americkým miliardářem.

„Události, které se staly po vraždě, mají nějaký rukopis. (...) Chci panu prezidentovi dát jednoduchou otázku: 20. září 2017, New York, Pátá avenue. Ptám se, proč hlava státu šla soukromě k člověku, který má velmi pochybné jméno? Tím člověkem je pan Soros,” řekl Fico. [celá zpráva]

Obvinil prezidenta z vlastizrady

Kiska ve svém prvním celostátním projevu po vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky k nastalé politické krizi poznamenal, že řešení by podle něj přinesla zásadní obměna vlády, nebo předčasné volby. Fico následně vyjádřil již zmíněné obavy. Podle opoziční strany Svoboda a Solidarita (SaS) tím nepřímo obvinil prezidenta z vlastizrady.

Ján Kuciak

  • Zavražděný sedmadvacetiletý Ján Kuciak pracoval pro vydavatelství Ringier Axel Springer, provozovatele serveru Aktuality.sk, tři roky. Jako reportér on-line portálu se věnoval kromě jiného podezřením z daňových podvodů, které se týkaly i lidí označovaných za blízké vládní straně Směr-sociální demokracie premiéra Roberta Fica.
  • Psal také o kontroverzním podnikateli Marianu Kočnerovi, který ho prý zastrašoval. Na sociální síti pak Kuciak uvedl, že na Kočnera podal trestní oznámení a že ani po 44 dnech nebyl případ přidělen konkrétnímu policistovi.
  • Se svou přítelkyní Martinou byl zavražděn 21. února 2018. 
  • Objednavatel/objednavatelé vražd nebyli nikdy za zločin odsouzení. Politici, kteří měli být - byť prostřednictvím přátel - s kauzou spojení, stále figurují v nejvyšších patrech slovenské politiky, včetně Roberta Fica.

Fico ani při jednom svém vystoupení nenechal přítomné novináře položit mu jakýkoli dotaz, na konci se vždy otočil a na volání žurnalistů vůbec nereagoval.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám