Hlavní obsah

Byl to silný projev, hodnotí Kisku politolog. Fico naopak schytává kritiku

Právo, ivi
Bratislava

Nedělní projevy nejvyšších představitelů slovenské politiky ke krizi vyvolané dvojnásobnou vraždou novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky nezůstaly bez reakcí. Zatímco prezident Andrej Kiska prý přednesl „nejsilnější projev”, premiér Robert Fico je kritizován za polarizování společnosti. Na výzvu prezidenta k výrazné rekonstrukci vlády už zareagovala nejmenší vládní strana Most-Híd.

Kiska chce obměnu vlády, nebo předčasné volby

 
Článek

Prezidenta za projev chválil politolog Pavol Baboš, podle kterého Kiska v neděli přednesl velmi silný vzkaz. „V jeho dosavadní politické kariéře to byl jeho nejsilnější projev. Velmi jasně načrtl, jak si představuje příští vývoj,“ hodnotil Kiskův projev.

Naopak projev předsedy vlády označil Baboš za konfrontační. „To bude dál polarizovat společnost, a to není něco, co bychom jako země potřebovali,“ dodal.

Shodl se v tom s opoziční poslankyní Veronikou Remišovou, podle níž Fico svým projevem nastoupil na cestu konspiračních teorií, která pro Slovensko nemůže dobře skončit. „Rozhodl se jít na hranu, nechává za sebou spálenou zemi a polarizovanou společnost,“ upozornila poslankyně.

Jako Mečiar v posledním tažení

Deník Sme ve svém komentáři upozornil, že Slovensko mohlo v neděli v přímém přenosu sledovat přerod Roberta Fica ve Vladimíra Mečiara v konečné (poslední) premiérské fázi. „Jak nás učí dějiny, premiér ve fazóně Mečiar 1998 nemůže dlouho zůstat premiérem,“ konstatoval list.

Kiska podle Sme otevřeně řekl, že události posledního týdne připravily vládu o legitimitu a ta musí opět získat důvěru.

Foto: prezident.sk

Prezidentský zámeček v Tatranské Javorině

Na Ficovo tvrzení, že Kiskův projev nevznikl na Slovensku, reagoval prezidentův mluvčí Roman Krpelan na sociální síti. „Projev vznikl v Tatranské Javorině, a to je stále na Slovensku. Pokud bude potřeba, ukážeme i místnost a stůl, kde vznikal,“ dodal mluvčí a připojil fotografii prezidentského zámečku.

Za Kiskou zamíří nejmenší vládní strana

Nejmenší vládní strana Most-Híd je připravena jednat s prezidentem Andrejem Kiskou o řešení současné politické krize. Strana to uvedla ve svém nedělním prohlášení. Kiska navrhl buď zásadní změny ve vládě, nebo předčasné volby.

„Strana Most-Híd se zúčastní jednání, které inicioval pan prezident,“ potvrdila strana ve svém prohlášení. Strana Most-Híd připomněla, že rekonstrukci kabinetu navrhovala už v průběhu tohoto týdne. Požadovala odchod ministra vnitra Roberta Kaliňáka, ale nechala to zatím na nejsilnější vládní stranu Směr-sociální demokracie.

Kiska v neděli ve svém projevu uvedl, že řešením současné krize je buď výrazná rekonstrukce vlády, nebo předčasné volby. [celá zpráva] Fico emotivně reagoval slovy, že je v šoku z toho, co prezident pronesl. [celá zpráva]

Kaliňák už v sobotu rezignaci odmítl. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám