Hlavní obsah

Z Kaddáfího pohádkového majetku mizí miliardy neznámo kam

Část astronomického majetku někdejšího libyjského diktátora Muammara Kaddáfího je sice zmrazena na nejrůznějších bankovních kontech v Evropě, milióny z něj každý měsíc odchází do zahraničí neznámým příjemcům. A nikdo netuší, kde a na co jsou peníze vynaloženy, napsal v pátek server týdeníku Focus.

Foto: archiv, Právo

Libyjský vůdce Muammar Kaddáfí

Článek

Muammar Kaddáfí, „král všech afrických králů“, byla podivnou postavou i ve světě diktátorů, poznamenává Focus. Při návštěvách Evropy si nechával vztyčit ohromný beduínský stan, jeho osobní ochranku tvořily ženy. Co dokonale zvládal, byly finanční transakce a ukládání peněz. Dosud není vůbec jasné, jak velký byl jeho majetek. Odhaduje se na 100 až 200 miliard dolarů. Ještě před svým pádem v roce 2011 stačil prodat pětinu libyjských zlatých rezerv a peníze uklidil do zahraničí.

Peníze nejsou pouze na kontech v nejrůznějších bankách světa, ale jsou také uloženy v nemovitostech, akciových podílech, firmách především v Evropě a USA. Majetek je uložený ve zdrojích v takzvaných zemích třetího světa a tam je prakticky nedohledatelný, uvedl server Politico.

Když Kaddáfího režim padl v roce 2011 a diktátor přišel o život, OSN rozhodla, že libyjská konta v zahraničí budou zmrazena a peníze na nich zůstanou do té doby, dokud nebude země stabilizovaná. Uběhlo sedm let a země je stále rozvrácená bez stabilní vlády.

Podivné transakce

Peníze jsou zmrazené na kontech v Evropě, přesto z Kaddáfího majetku pravidelně měsíc, co měsíc odcházejí milióny neznámým příjemcům. Jsou to nejrůznější úroky, dividendy a výnosy z firem, na což se sankce a rozhodnutí o zmrazení majetku nevztahují, píše Focus.

Server Politico se pokoušel vystopovat cestu některých peněz. Například na belgických kontech je uloženo 18 miliard eur a z těchto peněz pravidelně každý měsíc odcházejí ohromné sumy.

Hlavním příjemcem by měl být podle serveru Politico libyjský státní fond LIA (Libyan Investment Authority), přes který Kaddáfí svého času uskutečňoval většinu svých finančních transakcí. Podle Politica obdržel fond LIA v letech 2012 až 2013 více než 630 miliónů dolarů ze zmrazených kont. Jen za říjen 2013 přiteklo z belgických kont do fondu LIA 28 miliónů eur.

Server připomíná, že nikdo netuší, kdo má k jakým kontům a fondům přístup, ani to, co se s penězi děje dál. Je možné že jsou z nich financovány boje uvnitř země, stejně jako nejrůznější polovojenské oddíly.

Reklama

Výběr článků

Načítám