Hlavní obsah

Zrušte střídání času, vyzvali europoslanci Evropskou komisi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Štrasburk
Aktualizováno

Evropský parlament vyzval ve čtvrtek Evropskou komisi, aby zrušila střídání zimního a letního času, napsal server týdeníku Focus. Nynější procedura neznamená, že se čas zruší, ale je to první krok k tomu, aby se tak stalo. Pro zrušení střídání času se vyslovilo 348 europoslanců, proti jich bylo 154.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Europoslanci vyzvali Evropskou komisi k tomu, aby předložila návrh na ukončení střídání času.

Jde o reakci na občanské iniciativy a petice, které se kromě jiného odvolávají na možné negativní dopady změn času, zejména na zdraví. V čele skupiny 80 europoslanců, kteří požadují změnu současného režimu střídání času, stojí český europoslanec Pavel Svoboda, předseda právního výboru EP.

Česká republika se od roku 1996 přizpůsobila směrnici Evropské unie o uspořádání letního času. Na letní čas tak přecházíme poslední březnovou neděli. Ve 2 hodiny ráno tento den tedy posuneme čas o jednu celou hodinu dopředu. Tím se zkrátí doba spánku, což je obecně neoblíbený důsledek změny na letní čas.

Zpět na pásmový čas se vracíme poslední neděli v říjnu, kdy si hodinky nastavíme naopak, tedy ve 3 hodiny ráno, a rázem získáme hodinu spánku navíc. Na jižní polokouli se čas mění opačně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám