Hlavní obsah

Kurdští pešmergové drží v Iráku v zajetí 4000 islamistů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Kurdské milice na severu Iráku drží v zajetí 4000 islámských bojovníků. Jsou mezi nimi také cizinci, napsala agentura AFP s odkazem na úřady v kurdské autonomní oblasti.

Foto: Ahmed Jadallah, Reuters

Kurdští pešmergové při útoku na bojovníky Islámského státu.

Článek

Dindar Zibarí z kurdské regionální vlády řekl, že od roku 2014 do roku 2017 bezpečnostní síly a pešmergové, tedy kurdští bojovníci, zajali asi 2500 příslušníků teroristické organizace Islámský stát (IS). Během bitvy o Havídžu, poslední baštu radikálů Islámského státu v Iráku, padlo do zajetí pešmergů dalších asi tisíc islamistů.

Z cizinců byl jeden Japonec a jeden Američan předáni příslušným zahraničním zastupitelským úřadům svých zemí v Irbílu, dodal Zibarí.

Podle expertů padlo do zajetí iráckých bezpečnostních sil dalších asi 20 tisíc příslušníků Islámského státu. Bagdád, který čelí obviněním, že jeho šíitské milice islamisty střílely, i když se vzdávali, ale zatím nikdy nezveřejnil údaj o svých zajatcích.

Reklama

Výběr článků

Načítám